Τσακαλώτος στο Reuters: Μπορεί να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα


Μετά τα μέτρα ελάφρυνσης, η Ελλάδα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτεί το χρέος της, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι μπορεί να επανεξεταστούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στο Reuters και επισήμανε- ενόψει των συναντήσεων που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη- ότι η συμφωνία για το χρέος προσφέρει έναν καθαρό διάδρομο στους επενδυτές, «είτε μιλάμε για ένα 10ετές ομόλογο ή για ξένες άμεσες επενδύσεις».
Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ίσως η κυβέρνηση και οι εταίροι επανεξετάσουν το ζήτημα στο μέλλον.
«Εάν με ρωτάτε ως οικονομολόγο, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικά, έχουν ένα πλαίσιο που δίνει μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία», είπε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Eurogroup θα επανεξετάσουν το θέμα, προκειμένου να δουν αν είναι σωστή η άποψη του ΔΝΤ (σ.σ. τους έχει χαρακτηρίσει πολύ φιλόδοξους), και αν υπάρχει πρόβλημα με τη διατηρησιμότητα του στόχου του πλεονάσματος μακροπρόθεσμα.
Εως τα τέλη Ιουλίου, η ομάδα του ΥΠΟΙΚ θα υποβάλει προτάσεις για το πού θα διατεθεί το υπερπλεόνασμα. Οταν ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο καταμερισμός της φορολόγησης χρειάζεται επανεξέταση. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό επικεντρωνόμαστε, γι' αυτό είπα ότι σκεφτόμαστε ίσως να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί υπάρχουν ξεκάθαρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και από την αύξηση της φορολόγησης και από τις ασφαλιστικές εισφορές», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση, για να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές και να εξυπηρετεί το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως ανέφερε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για τόσο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις.
Η υπόσχεση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το 2017 να εξετάσουν το θέμα ξανά και να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί, αποτελεί ένα επιπλέον δίκτυ ασφαλείας, είπε.
«Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, με μια σοβαρή κυβερνητική πολιτική για διατηρήσιμη ανάπτυξη... τότε νομίζω ότι όλα οδηγούν σε βιωσιμότητα», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί το χρέος όχι μόνο μέσω μέτρων ελάφρυνσης αλλά και μέσω αναπτυξιακών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!