3 + 1 σημαντικά έργα για την ασφαλή μετακίνηση πεζών στο Δήμο Παύλου Μελά





- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -
3 + 1 σημαντικά έργα για την ασφαλή μετακίνηση πεζών στο Δήμο Παύλου Μελά

Μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο είναι το όφελος που αποκομίζει η κοινωνία των πεζών στην περιοχή της Σταυρούπολης, καθώς οι υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά εργάζονται καθ’ όλη την περίοδο του καλοκαιρού, έχοντας στόχο τον ευπρεπισμό της περιοχής, αλλά κυρίως την ανεμπόδιστη πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση των πολιτών.
Οι επεμβάσεις αφορούν στο λειτουργικό και αισθητικό κομμάτι και βρίσκονται σε καίρια σημεία της πόλης, ενώ θα αλλάξουν πολύ γρήγορα την καθημερινότητα των πολιτών προς το καλύτερο.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «τα συγκεκριμένα έργα βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα του δήμου και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη έμπρακτης στήριξης της δημοτικής αρχής στους πολίτες σε ζητήματα που έχουν να κάνουν άμεσα με την αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους».

Νέος διάδρομος για ασφαλή διέλευση πεζών στη διασταύρωση των οδών Μακρυγιάννη και Μπουμπουλίνας
Δόθηκε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που δεν τιμούσε την πόλη μας, καθώς στη διασταύρωση δύο κεντρικών οδών, της Μακρυγιάννη και της Μπουμπουλίνας, σε περιοχή με παιδική χαρά, με δύο Δημοτικά σχολεία και ένα Γυμνάσιο της Σταυρούπολης, δεν υπήρχε δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης των πεζών και ιδιαίτερα των μικρών μαθητών και των ηλικιωμένων.
Με συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Καθημερινότητας και Άμεσης Επέμβασης του Δήμου Παύλου Μελά και του Εντεταλμένου Συμβούλου Δημήτρη Αθάνατου, ολοκληρώθηκαν εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων και των κρασπέδων, με στόχο τη δημιουργία διαδρόμων που να διασφαλίζουν τη διέλευση των πεζών και ειδικά των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας, σε μια κεντρική διάβαση με μεγάλη κίνηση πεζών και κυκλοφορία οχημάτων.
Σημαντική ήταν η αρωγή του Τμήματος Πρασίνου, καθώς στο χώρο της παρέμβασης υπάρχουν
αιωνόβια δέντρα που αξίζουν το σεβασμό όλων.
Με στόχο λοιπόν τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη και προστασία αυτών των δέντρων, δόθηκε η απαραίτητη προσοχή κατά τη διάρκεια των σχετικών εργασιών οι οποίες περιελάμβαναν διάνοιξη των δενδροδόχων, ανακατασκευή τμήματος των νησίδων πρασίνου καθώς και μετατόπιση τμήματος του αρδευτικού συστήματος.

Παρεμβάσεις στα στέγαστρα στάσεων ΟΑΣΘ της Σταυρούπολης για ανεμπόδιστη πρόσβαση τυφλών και αναπήρων
Με σκοπό να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση τυφλών και ανάπηρων συμπολιτών μας,
πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις σε στέγαστρα στάσεων λεωφορείων του ΟΑΣΘ στην περιοχή της Σταυρούπολης, από τις οποίες διέρχεται κυρίως η γραμμή Νο 34, Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους.
Διαπιστώθηκε κατόπιν και αιτημάτων δημοτών ότι σε 3 στάσεις, τα στέγαστρα παρεμπόδιζαν τη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης ατόμων με χαμηλή όραση ή τυφλότητα, καθώς ήταν τοποθετημένα στις λωρίδες (οδηγούς) των πεζοδρομίων.
Συνεργεία του Τμήματος Καθημερινότητας και Άμεσης Επέμβασης του Δήμου Παύλου Μελά μετακίνησαν τη στάση λεωφορείου «ΑΓΝΟ» (βρίσκεται μπροστά στην πρώην γαλακτοβιομηχανία), έτσι ώστε ο οδηγός τυφλών, δηλαδή η ειδική λωρίδα στα πεζοδρόμια, την οποία ακολουθούν τα άτομα με τυφλότητα, να είναι λειτουργική για όσους τη χρειάζονται. Το ίδιο έπραξαν και στην οδό Πολυτεχνείου, στις στάσεις «ΙΝΓΚΛΙΣ» και «ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ», μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Μάλιστα στην περίπτωση της στάσης «ΙΝΓΚΛΙΣ», επανατοποθετήθηκαν με διαφορετικό προσανατολισμό οι ειδικές ανάγλυφες πλάκες, ώστε να μην υπάρχει εμπόδιο στην κίνηση των τυφλών και ο οδηγός όδευσης τυφλών να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα όρασης.

Κεντρικοί δρόμοι της Κάτω Ηλιούπολης άλλαξαν εικόνα με ασφαλτοστρώσεις
Ολοκληρώθηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης κυρίως στην Κάτω Ηλιούπολη της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης στις πρώτες εβδομάδες θερινής περιόδου του 2018, στο πλαίσιο του έργου ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, με εργασίες αποξήλωσης του παλιού οδοστρώματος (με χρήση φρέζας) και επίστρωση με καινούργιο ασφαλτοτάπητα.
Με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και της οδικής ασφάλειας, πραγματοποιήθηκαν έργα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, σε οδούς με σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο όπως η Νίκης, η Αριστοτέλους, η Μαυρομιχάλη, αλλά και στις οδούς Σουλίου, Μ. Φριζή.
Οι επεμβάσεις διαφόρων οργανισμών κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αέριο, Δ.Ε.Η. ), η φυσική γήρανση  των οδοστρωμάτων, οι καιρικές συνθήκες, είχαν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην όψη των παραπάνω οδοστρωμάτων.
Οι παρεμβάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας αφορούσαν  ευρείας κλίμακας αποκατάσταση φθορών του οδοστρώματος, στρώση με αντιολισθηρή άσφαλτο και κατασκευή μικρών τμημάτων δικτύων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων για να αντιμετωπισθούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Επίσης την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν σχετικές εργασίες στην Πολίχνη και συγκεκριμένα σε δεύτερο τμήμα της οδού Μαυρομιχάλη (προηγήθηκε αναβάθμιση τμήματος της οδού τον Φεβρουάριο του 2018) και στις οδούς Αναγεννήσεως, Βενετίας, Αττάλου, Αγίου Ιωάννη, Μεσσήνης (Μετέωρα) και Αγίου Ελευθερίου στην Ευκαρπία.
Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά  τη λήξη της σχολικής περιόδου 2017 – 2018, ολοκληρώθηκε η κατασκευή πεζοδρομίου στην οδό Σουλίου που περιβάλλει τη δυτική πλευρά του 6ου Δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης, για την εξασφάλιση της συνεχούς, ανεμπόδιστης και ασφαλούς κίνησης μαθητών, γονέων – κηδεμόνων και γενικότερα όλων των διερχόμενων πεζών.

Ευπρεπισμός των νησίδων της οδού Λαγκαδά από την αερογέφυρα μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου
Αναβαθμίστηκε ο δημόσιος χώρος στην κύρια είσοδο του Δήμου Παύλου Μελά, από την αερογέφυρα Σταυρούπολης μέχρι και το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου μετά από τις πρόσφατες εργασίες του Τμήματος Πρασίνου στις νησίδες της κεντρικής οδού Λαγκαδά.
 Υλοποιήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κλάδεμα δένδρων και θάμνων, αποψίλωση – χειρωνακτικός καθαρισμός των νησίδων, απομάκρυνση των σκουπιδιών, παρεμβάσεις απαραίτητες για την ασφαλή πρόσβαση και διάβαση του οδικού δικτύου, από διερχόμενους πεζούς και οδηγούς. Ο Δήμος Παύλου Μελά ξεπέρασε το γραφειοκρατικό σκόπελο που δημιουργεί σύγχυση καθώς χωροταξικά οι νησίδες ανήκουν στο Δήμο, αρμόδια όμως για τη συντήρηση, την καθαριότητα του πρασίνου, τον ηλεκτροφωτισμό και το οδόστρωμα, είναι η Περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια των εργασιών τηρήθηκαν οι απαραίτητοι κανόνες ασφάλειας των εργαζομένων με τη συνδρομή και του Τμήματος  Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων που διέθεσε οχήματα για την ασφάλεια του προσωπικού και για τη μεταφορά σκουπιδιών.   







Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!