Ο Καμμένος προανήγγειλε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό


Σε νέα παρέμβασή του ενόψει του δημοψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στις 20 Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος που συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο Υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η αναφορά σε "μακεδονικό έθνος" είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια».
Η αναφορά ερμηνεύεται και ως προαναγγελία δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό στην Ελλάδα, ένα σχέδιο το οποίο αποκάλυψε προ ημέρων το iefimerida. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του iefimerida:
Για να ανακόψει αυτή την πορεία ή τουλάχιστον να περιορίσει τις ζημίες για το κυβερνών κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει τελικώς δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι εξάλλου δεσμευτικό. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διχάσει τη ΝΔ (η επίσημη θέση είναι κατά της συμφωνίας), να επωφεληθεί από την στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη σε αυτό το θέμα και να διχάσει ένα φιλελεύθερο ακροατήριο που στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά διαφωνεί με τη θέση του στο Σκοπιανό.
Ας σημειωθεί ότι και ο Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει «εκλογές ή δημοψήφισμα», ώστε η συμφωνία της αλλαγής της ονομασίας FYROM σε «Βόρεια Μακεδονία» να εγκριθεί από τον ελληνικό λαό. Η πιθανότητα δημοψηφίσματος απορρίφθηκε, όπως είπαμε, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 13 Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία δεν απαιτεί αλλαγή στο ελληνικό σύνταγμα αλλά προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.
Αν επικρατήσουν οι σκέψεις για δημοψήφισμα, στις αρχές του 2019, τότε το αίτημα Καμμένου θα έχει ικανοποιηθεί και πιθανότατα δεν θα συντρέχει πλέον κανένας λόγος για διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως απειλεί ο υπουργός Αμυνας, λόγω του Σκοπιανού.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ ανέφερε «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα». Σημείωσε ωστόσο ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!