Οι πρώτες κινήσεις δεν διασφαλίζουν ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη / Δέκα ερωτήματα από τον Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού

Δέκα ερωτήματα από τον Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού

Οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αποκάλυψαν δυστυχώς την απουσία μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και την ανικανότητα του Κράτους στην πιο κρίσιμη λειτουργία του: τη διαφύλαξη της ασφάλειας, της υγείας, της ζωής των πολιτών.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να είναι άμεση, ανεξάρτητη και διεισδυτική, χωρίς μεροληψίες, όσο κι αν αυτό φοβίζει κάποιους.
Το «όλα στο φως» τους περιλαμβάνει όλους και όλα. Και βέβαια κάθε εγκληματική πράξη ή παράλειψη που οδήγησε τόσους ανθρώπους στο θάνατο και όχι μόνον τις αιτίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά.
Οι πρώτες κινήσεις δημιουργούν απορίες και προκαλούν ανησυχία.
Ο έλεγχος των υπευθύνων θα έπρεπε να διενεργηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ανατεθεί - με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας - σε έμπειρο Εισαγγελέα Εφετών και όχι να αντιμετωπισθεί ως μία υπόθεση ρουτίνας. Η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης σε εν ενεργεία Πυραγό, δηλαδή σε αξιωματικό που τελεί σε σχέση ιεραρχικής εξάρτησης από την ελεγχόμενη ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι εκτός λογικής.
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να διερευνήσει μια έμπειρη δικαστική αρχή:
Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα η Πολιτική Προστασία,
Γιατί δεν υπήρξε επιχειρησιακή ετοιμότητα,
Γιατί καθυστέρησαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης,
Γιατί δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και στη συνέχεια κεντρικός συντονισμός,
Γιατί έκλεισαν οι δρόμοι και οι οδοί διαφυγής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής,
Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής,
Γιατί δεν λειτούργησε το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, για να σταλούν στους πολίτες μηνύματα απομάκρυνσης και εκκένωσης,
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα μέσα για να ειδοποιηθούν οι πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή,
Γιατί καθυστέρησαν τα σωστικά μέσα στη θάλασσα,
Γιατί δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τα θύματα και τους πυρόπληκτους της τραγωδίας;
Οι ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, να προσωποποιηθούν και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Κάθε προσπάθειαχειραγώγησης της ανεξάρτητης δικαστικής διερεύνησης, θα μας βρει απέναντι. Τα θύματα, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους και τελικά όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας απαιτούν έρευνα σε βάθος. Απαιτούν φως και όχι άλλες σκιές.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!