Οργή στην Τουρκία μετά το «όχι» Κοντονή στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά


Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας προκαλεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να πει «όχι» στην έκδοση του Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, προχώρησε σε μια σκληρή δήλωση, με την οποία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες και ταυτόχρονα ζήτησε από τη χώρα μας σε σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν στήριξε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, συνεχίζει να δίνει άσυλο σε εγκληματίες που καταζητούνται στη χώρα μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους νόμους», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Υπέρ της έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά είχε αποφασίσει ο Άρειος Πάγος στις αρχές Ιουνίου, οπότε και ο Τούρκος δημοσιογράφος αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας. Τελικά, μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, ο κ. Κοντονής άσκησε το δικαίωμα «βέτο» που του δίνει ο νόμος για αποφάσεις εκδόσεων και έτσι ο Καγιά δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι  η τελική απόφαση για μη έκδοση του 45χρoνου δημοσιογράφου και ιστορικού ήταν μονόδρομος, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε ληφθεί απόφαση από την Επιτροπή Ασύλου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!