Ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς


Δημοσιεύθηκε η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον πρώτο Τούρκο αξιωματικό που έφτασε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας να του χορηγηθεί άσυλο στη χώρα μας.

Με την πολυσέλιδη απόφαση, για την οποία μάλιστα σχολίαζαν νομικές πηγές ότι πολλά ευρωπαϊκά δικαστήρια θα ήταν περήφανα εάν εξέδιδαν τέτοιες αποφάσεις, ανάβει πράσινο φως για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Σουλειμαν Οζκαϊνακτσι, προκειμένου να ταξιδεύσει όπου επιθυμεί, έχοντας τα δικαιώματα του αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα.
Με την επίμαχη απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, απορρίπτεται το αίτημα του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που του είχε χορηγηθεί από την αρμόδια επιτροπή. Μένει όμως δρόμος ακόμη για τους υπόλοιπους, καθώς όπως έλεγαν πηγές του ΣτΕ η απόφαση μπορεί επιλύει νομικά το θέμα, ομως κάθε περίπτωση από τους υπολοίπους 7 είναι εξατομικευμένη και θα κρίνεται κάθε φορά που θα έρχεται ενώπιον του δικαστηρίου. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να προηγηθεί προσφυγή από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε βάρος απόφασης της επιτροπής ασύλου.
Το σκεπτικό της υπ' αριθμόν 1694/2018 απόφασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι δεν αποδείχτηκε πως ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι δεν αποδείχθηκε ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.
Στην πολυσέλιδη απόφαση γίνεται πολλές φορές επίκληση της Συνθήκης της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει ο ίδιος ρητά, αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (δηλαδή η Τουρκία στην συγκεκριμένη περίπτωση). Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στην απόφαση αναφέρεται ότι η απόφαση της επιτροπής ασύλου είναι επαρκώς αιτιολογημένη «καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (δηλαδή του Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».
Όπως όμως αναφέρεται στην απόφαση δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο “ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του».
Κοινή δήλωση 11 τέως προέδρων δικηγορικών συλλόγων
Με αφορμή την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, 11 τέως πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας σε κοινή δήλωσή τους τη χαρακτηρίζουν «απαραβίαστη».
Αναλυτικά στην δήλωσή τους αναφέρουν: «Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της. Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές.
Η σημερινή ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικύρωσε στην ουσία την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Δηλαδή τα καθ΄ύλην αρμόδια πρόσωπα.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλούμενη διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους "δικαιολογημένους φόβους" που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.
Το γεγονός ότι "λογικά" θα ακολουθήσουν επτά ανάλογες αποφάσεις από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους συνεπιβαίνοντες στο επίμαχο ελικόπτερο, έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην κυβέρνηση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται.
Οι οποίες κυβερνητικές βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την κυβέρνηση. Ανάλογες ενέργειες καταδεικνύουν απερίφραστα το έλλειμμα εμπείρων και ευφυών πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων».
Τη δήλωση υπογράφουν οι κ.κ Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων και Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!