SOS από ΚΕΔΕ: Κινδυνεύει η δημόσια υγεία από τον ιό του Δυτικού Νείλου


«Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο» προειδοποιεί η ΚΕΔΕ  μετά τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΟ που δείχνει αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αλλά και η εμφάνιση περιστατικών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές επιβεβαιώνει ώρα με την ώρα τις ανησυχίες μας και καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα» σημειώνει ο Γ. Πατούλης και προσθέτει: «Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. (Μετά τη Σερβία και την Ιταλία και ακολουθεί η Ελλάδα)».
Η ΚΕΔΕ εγκαλεί την Περιφέρεια Αττικής ότι «συνεχίζει να αναμασά τα ίδια, παρουσιάζοντας τις δράσεις ενός προγράμματος ψεκασμών το οποίο εκ του αποτελέσματος κρίθηκε εντελώς ανεπαρκές». Οπως αναφέρει «οι κοινοποιήσεις των εβδομαδιαίων δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών στους Δήμους αφορά στον ψεκασμό λίγων ρεμάτων με ένα φορτηγό και δυο ψεκαστήρες πλάτης στις περισσότερες περιοχές. Αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο χειρίστηκε την κατάσταση».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάσταση και προτείνει: «Αυτή τη δύσκολη ώρα είναι ανάγκη, Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργείο Υγείας και λοιποί αρμόδιοι φορείς να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε, έστω και τώρα, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς».
Καλεί δε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας.
Τι πρέπει να προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Εκτάκτου Δράσης
«Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η προστασία της ζωής των πολιτών δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Στο σχέδιο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλων των εμπλεκομένων φορέων» τονίζει η ΚΕΔΕ..
Οι δράσεις θα πρέπει να προβλέπουν:
  • Εντατικοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για να προστατευθούν (ραδιοτηλεοπτικά σποτ, μηνύματα στα κινητά με έμφαση στις πληγείσες περιοχές κ.α.).
  • Εντατικοποίηση εφαρμογών καταπολέμησης στο αστικό και περιαστικό σύστημα, πεντακόσια μέτρα πέριξ των οικισμών
  • Στοχευμένες τοπικές εφαρμογές ακμαιοκτονίας, δηλαδή πραγματοποίηση εκνεφώσεων ακμαιοκτονίας από εδάφους στον αστικό χώρο ιδίως σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα ή και θάνατοι από τον ιό
  • Υπολειμματικές προνυμφοκτονίες στον αστικό χώρο Εντατικοποίηση της ενεργητικής καταγραφής ανθρωπίνων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα .
  • Αξιολόγηση και αποτίμηση της επικινδυνότητας (risk assessment) σε συνδυασμό με την συστηματική παρακολούθηση άλλων κρίσιμων παραμέτρων.
«Είναι προφανές ότι εγκαίρως θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα ανωτέρω μέτρα προετοιμασίας, τόσο για την εκτίμηση κινδύνου εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου όσο και για την ενημέρωση του κοινού για πιθανή εμφάνιση και εξάπλωση της επιδημίας. Όλοι μας οφείλουμε να συνεργαστούμε προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες προφυλάξεις και να μην λάβει διαστάσεις επιδημίας το φαινόμενο. Για να γίνει αυτό απαιτείται οργανωμένη προσπάθεια» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.
Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με ανακοίνωσή του, εκφράζει έντονες ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι λοιμώξεις από τον ιό παρουσιάζουν έξαρση στη νότια και κεντρική Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων για το 2018 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί την τελευταία τετραετία.
Όπως εξηγεί ο Οργανισμός, η έξαρση του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η περίοδος μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη ξεκίνησε φέτος αρκετά νωρίς, ενώ συνήθως διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από περιόδους ξηρασίας, λειτούργησαν ευνοϊκά για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών, προσθέτει ο ΠΟΥ.
Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (περίοδος αναφοράς έως και τις 16 Αυγούστου) προκύπτει ότι οι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν φτάσει τις 401 και έχουν οδηγήσει σε 22 θανάτους.
Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον ιό είναι:
  • Η Σερβία (126 κρούσματα)
  • Η Ιταλία (123 κρούσματα)
  • Η Ελλάδα (75 κρούσματα)
  • Η Ουγγαρία (39 κρούσματα)
  • Η Ρουμανία (31 κρούσματα)
Σε όλες τις παραπάνω χώρες έχουν καταγραφεί ξεσπάσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο παρελθόν. Ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά πως είναι ιδιαίτερα πιθανή η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου και σε άλλες χώρες και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Να σημειωθεί πως επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών (το σούρουπο και το βράδυ), τη χρήση ανοιχτόχρωμου ρουχισμού με μακριά μανίκια και μπατζάκια, τη χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν DEET, καθώς και την απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού από γλάστρες, πισίνες κ.λπ.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!