Συμφωνία για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ


Στη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ της Συρίας, συμφώνησαν τη Δευτέρα Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Σότσι.
Η ζώνη αυτή, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, θα δημιουργηθεί πριν τις 15 Οκτωβρίου και θα έχει βάθος 15-20 χιλιομέτρων. Θα ενισχυθεί από τουρκικές περιπόλους στην πλευρά της αντιπολίτευσης και ρωσικές στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων.
Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει επίσης την απομάκρυνση απ' την περιοχή των ένοπλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όπως του Μετώπου αλ Νούσρα, καθώς και τον αφοπλισμό τους, τουλάχιστον όσον αφορά πυραύλους και τανκς.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Συρία και Ρωσία θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα αυτοκινητόδρομο – κλειδί που περνάει μέσα απ' την Ιντλίμπ και συνδέει το βόρειο τμήμα της χώρας με άλλες μεγάλες πόλεις.
«Επικεντρωθήκαμε στην κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία της Ιντλίμπ, λαμβάνοντας υπόψιν την παρουσία πολυπληθών ενόπλων ομάδων», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πριν τις 15 Οκτωβρίου. Η ζώνη αυτή θα έχει βάθος 15-20 χλμ, με την πλήρη οπισθοχώρηση των δυνάμεων της πρώτης γραμμής από εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», διευκρίνισε.
«Ο έλεγχος στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα οργανωθεί από κοινού με κινητές περιπόλους από ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις», είπε ακόμη ο Πούτιν.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Πούτιν η συμφωνία αυτή έχει την υποστήριξη και του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοιγκού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ, στον απόηχο αυτής της συμφωνίας.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες, μετά την τριμερή που είχε συγκαλέσει στην Τεχεράνη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί. Εκείνη η σύνοδος είχε αποτυπώσει και πάλι το χάσμα ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα σχετικά με τη βορειοδυτική αυτή επαρχία της Συρίας, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της ένοπλης αντιπολίτευσης.
Έτσι, η εξέλιξη αυτή με την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη συνιστά διπλωματική νίκη για τον Ερντογάν, δεδομένου ότι και την προηγούμενη εβδομάδα ο Πούτιν είχε απορρίψει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.
Σύμφωνα με την εξόριστη συριακή αντιπολίτευση, η απόφαση της Ρωσίας να απέχει απ'΄την επίθεση σηματοδοτεί μια διπλωματική επιτυχία για την Τουρκία και τις ΗΠΑ, που είχαν προειδοποιήσει κατά των νέων χτυπημάτων στην Ιντλίμπ.
Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι επίσης το ότι η Τουρκία συμφώνησε στην απομάκρυνση των δυνάμεων του αλ Νούσρα απ' την Ιντλίμπ.
Και η Δαμασκός, όμως, παραμένει προσηλωμένη στον αφανισμό του Μετώπου αλ Νούσρα. Ωστόσο παραμένει ασαφές το πώς το καθεστώς του Άσαντ θα διαχειριστεί τους μαχητές που παραμένουν στην Ιντλίμπ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!