Με «οδηγό» τον Μαντέλα στις προκλήσεις της νέας εποχής


Στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε μια περίοδο όπου το πολιτικό μομέντουμ μας οδηγεί με γρήγορο ρυθμό προς τα πίσω, «πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων».
Ο Αλ. Τσίπρας εξήρε την πολιτική διαδρομή του Νέλσον Μαντέλα, που «στον αιώνα που πέρασε, ήταν αυτός που ενέπνευσε τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα διατήρησε ζωντανά κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως το όραμα και οι δράσεις του Μαντέλα «είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, δεδομένου ότι ο κόσμος μας αντιμετωπίζει υπαρξιακά ζητήματα, πολέμους και συγκρούσεις, πολύ μεγάλες περιφερειακές ανισότητες, ενίσχυση του ρατσισμού και ανάδυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».
Η νέα κατάσταση στον κόσμο, είπε ο Αλ. Τσίρπας απαιτεί μια ηγεσία τύπου Νέλσον Μαντέλα «έναν ακούραστο μαχητή της ανεξαρτησίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων» που «μετουσίωσε το θυμό του σε ακούραστη ενέργεια υπέρ της ειρήνης και της ενότητας».
Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, ο πρωθυπουργός κάλεσε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ «να πιστέψουμε πως μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες» και πως «κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό». «Η χώρα μου πέρασε και από τα δύο», πρόσθεσε για να υπογραμμίσει: «Και τώρα η Ελλάδα:
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση του, όπως είπε, ότι είτε μέσω της επίλυσης συγκρούσεων, όπως το συριακό ή το Παλαιστινιακό ζήτημα ή την επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ ή την υποστήριξη της ανάπτυξης της Αφρικής, το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα πρέπει να μας εμπνέει σήμερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να τα πάμε πολύ καλύτερα.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ έχει στην κορυφή της ατζέντας του, τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ενώ θα πραγματοποιήσει ακόμα μια ομιλία στον ΟΗΕ, στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης.
Την Τρίτη (25/09) θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυρίως για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί το τετ-α-τετ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον οποίο θα συζητήσει για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Θα παρευρεθεί δε στην καθιερωμένη δεξίωση του προέδρου Τραμπ και στην ετήσια σύνοδο του Concordia, που προωθεί συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σειρά επαφών με αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα
Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, «κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος».
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!