Ξαναπαίρνει μπροστά το Κυπριακό


Υστερα από πολύμηνη ακινησία, το Κυπριακό επανέρχεται στην ατζέντα με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και χθες η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, έφτασε στην Αθήνα για να διερευνήσει τις ελληνικές απόψεις περί του χρονοδιαγράμματος και των δυνατοτήτων για μια πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε στην κ. Λουτ την ανάγκη να έχει προηγηθεί μια «ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία» πριν από τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ώστε «να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις».
Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε δύο ώρες, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι εξέθεσε στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και βεβαίως υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι πριν από όλα ζήτημα κατοχής» και έθεσε το θέμα της ασφάλειας και της ανάγκης να καταργηθούν οι συνθήκες των συμμαχιών και των εγγυήσεων.
Η Τζέιν Χολ Λουτ θα ολοκληρώσει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών της στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, σερ Αλαν Ντάνκαν.
H Αμερικανίδα ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχει ήδη συναντηθεί στην Κύπρο με τον πρόεδρο Νίκo Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στην Αγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, πριν από την κοινή αναχώρησή τους για το Τελ Αβίβ, όπου θα πάρουν μέρος σε τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και υπουργό Εξωτερικών, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σήμερα το μεσημέρι ο Νίκος Κοτζιάς θα συγκαλέσει υπό την προεδρία του στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με μοναδικό θέμα της συνεδρίασης τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Το Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών συναντήσεων υψηλού επιπέδου και αναμένεται να κορυφωθούν οι παρασκηνιακές συζητήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Οπως έγινε γνωστό μετά και την επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα θέσει το κυπριακό ζήτημα στις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη γερμανική πρωτεύουσα στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και θα σταθεί απέναντι σε ενδεχόμενες παρενοχλήσεις από την πλευρά της Αγκυρας στις επικείμενες γεωτρήσεις.
Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία αξιολογεί πολύ θετικά τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και επιθυμεί να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης και διεύρυνσής τους.
Ο Χάικο Μάας δήλωσε τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, ότι «η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι είναι θέμα της Αγκυρας το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μια βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων», σημείωσε ο κ. Μάας και ζήτησε εποικοδομητική στάση, κυρίως από την τουρκική πλευρά, καθώς μια λύση, όπως είπε, είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «για το Κυπριακό μπορεί να υπάρξει λύση» και είπε για την Τουρκία πως η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει έναν γείτονα ο οποίος «να βρίσκεται κοντά στην Ε.Ε. και να σέβεται τις αρχές της».
«Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναλάβει τον ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού. Από τη στάση της εξαρτάται το εάν θα έρθει κοντά στην Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο κ. Μάας είχε επισκεφθεί την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα και είχε θέσει το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν τη Λευκωσία και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, χωρίς να συναντηθούν με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!