«Εξετάζω σοβαρά να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων»


Το ενδιαφέρον του να θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων επιβεβαιώνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Παύλος Γερουλάνος, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια προοπτική «σημαντική πρόκληση». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνει με νόημα ότι «ένα κόμμα πεθαίνει όταν οι αρχές και οι αξίες του δεν αφορούν την κοινωνία». Δηλώνει θετικός υπό όρους στον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκάθαρα υποστηρίζει ότι η συνεργασία με τη Ν.Δ. ήταν «τραυματική».
Συνέντευξη
● Είχατε διαφωνήσει εξαρχής με το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη;
Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η ανασυγκρότηση του κορμού της Κεντροαριστεράς, δηλαδή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αποτελεί συνθήκη για να επιτευχθεί η διεύρυνση του χώρου που επιχειρεί σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί; Διότι οι πολιτικοί χώροι προσδιορίζονται γύρω από αρχές και αξίες που εκφράζουν την κοινωνία.
Πάνω σε αυτές τις αρχές και τις αξίες, ο χώρος μας πρέπει να χτίσει ένα επικαιροποιημένο όραμα, θέσεις και προτάσεις. Και αφού γίνει αυτό, να επιλέξει άφθαρτο πολιτικό προσωπικό που θα διοχετεύσει τις προτάσεις του στην κοινωνία. Γύρω από νέες ιδέες και άφθαρτα πρόσωπα μπορεί να επιτευχθεί η διεύρυνση.
Χωρίς αυτά είναι σαν να προσπαθούμε να χτίσουμε την οροφή πριν φτιάξουμε τα θεμέλια. Οταν οι συνεργάτες μου κι εγώ αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα, επίκεντρο στη σκέψη μας ήταν ο Ελληνας πολίτης, και ιδίως οι εκατοντάδες δημοκρατικών και προοδευτικών Ελλήνων που έχουν απομακρυνθεί με πικρία και πόνο από την πολιτική.
Με αφετηρία το όραμα του ΠΑΣΟΚ, που πίστεψαν με πάθος τόσοι Ελληνες, εξετάζουμε τι είναι επίκαιρο και τι πρέπει να αλλάξει ώστε να συμβαδίζουμε με την εξέλιξη στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ετσι, καταλήξαμε στο κείμενο της «Αναγέννησης». Αναγέννηση της Ελλάδας μέσα από την αναγέννηση του σοσιαλισμού, την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και τη διασφάλιση έξι δικαιωμάτων που κάθε Ελληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να απολαμβάνουν.
● Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει όμως ολοκληρώσει τον πολιτικό και ιστορικό του κύκλο; Για πολλούς μοιάζει μάταιος ο κόπος της αναγέννησης...
Ενα κόμμα πεθαίνει όταν οι αρχές και οι αξίες του δεν αφορούν την κοινωνία. Το όραμα του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος είναι το όραμα μιας Ελλάδας ανεξάρτητης, ενός Ελληνα κυρίαρχου. Μιλά για το πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε περήφανοι και ελεύθεροι σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο ώστε να κάνουμε πράξη τα ατομικά και συλλογικά μας ζητούμενα. Μιλά για νέες συλλογικότητες, βασισμένες σε δημοκρατικές αξίες, μέσα από τις οποίες θα χτίσουμε μια ισχυρή και δυναμική μεσαία τάξη.
Σε μια Ελλάδα που όλοι νιώθουμε εγκλωβισμένοι και ανήμποροι να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας, που ως κοινωνία πασχίζουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να φύγουν στο εξωτερικό, το όραμα μιας Ελλάδας ελεύθερης και ενός Ελληνα κυρίαρχου είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Χρειαζόμαστε ένα πατριωτικό, προοδευτικό κόμμα που θα εκπροσωπήσει πάλι τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας. Το είχαμε και οφείλουμε να το ξαναχτίσουμε διότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα με τέτοια πίστη στον Ελληνα πολίτη.
● Ποια θεωρείτε επιτυχία και ποια αποτυχία για τον φορέα σας στις εθνικές εκλογές; Είναι εφικτό ένα διψήφιο ποσοστό;
Το διψήφιο ποσοστό θα έρθει αβίαστα όταν εκφράσουμε ένα συγκεκριμένο ελληνικό, ανατρεπτικό και συμμετοχικό σχέδιο για την πατρίδα μας, όταν επιλέξουμε πολιτικό προσωπικό που πιστεύει στο όραμά μας και όταν αυτές οι ιδέες και αυτά τα πρόσωπα κατορθώσουν να αγγίξουν τις καρδιές και τις αγωνίες όλων μας. Η «Αναγέννηση» αποτελεί βάση για ένα τέτοιο σχέδιο.
«Συμμετοχικό» γιατί αφορά κάθε Ελληνα και όχι μόνο τους «δικούς μας», «ελληνικό» γιατί επενδύει στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνα εργαζόμενου, και «ανατρεπτικό» γιατί εξηγεί πώς θα ανοίξει το κλειστό και απόμακρο πολιτικό σύστημα μέσα από ουσιαστικά δημοκρατικές διαδικασίες. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να κινηθούμε μακριά και αντίθετα από την πλασματική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., η οποία αφορά τη νομή της εξουσίας, και να αποδείξουμε ότι είμαστε και πάλι στο πλευρό του πολίτη. Ενα τέτοιο σχέδιο δεν αφορά το 10% των Ελλήνων αλλά κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα.
● Τι πιστεύετε για τον διάλογο μεταξύ των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου; Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Στην Ευρώπη, σοσιαλιστές και αριστεροί διατηρούν διαύλους έχοντας μέτωπο με τη Δεξιά και την εθνικιστική Ακροδεξιά που αυξάνει την επιρροή της…
Πιστεύω στον διάλογο. Ο διάλογος όμως πρέπει να έχει ως θεμέλιο κοινά οράματα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και η οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να χτιστεί μέσα από μια καθαρή, διαυγή, πολιτική συμφωνία, πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο οι συνεργαζόμενοι θα συμφωνήσουν.
Συμφωνίες που χτίζονται πάνω σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα για τη νομή της εξουσίας δεν πάνε πουθενά. Αν θέλουμε μια λειτουργική δημοκρατία στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, πρέπει να αλλάξουμε τη λειτουργία των κομμάτων και τη νοοτροπία των πολιτικών στελεχών τους.
● Την ίδια ώρα, θα μπορούσε η Κεντροαριστερά να επαναλάβει τη συνεργασία του 2012 με τη Ν.Δ.; Θα ήταν επωφελής μια τέτοια προοπτική για τον χώρο σας;
Υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός στην παράταξή μας για κάθε συνεργασία. Δικαίως. Η προηγούμενη εμπειρία ήταν τραυματική για τον χώρο μας. Εγινε κάτω από συνθήκες τρομακτικής πίεσης και δεν προβλέφθηκαν οι παράμετροι που περιγράφω παραπάνω.
● Σε ό,τι αφορά το προσωπικό πολιτικό σας μέλλον, θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων; Με ποιες προϋποθέσεις;
Γεννήθηκα στην Αθήνα, έχω επιλέξει να ζω και να εργάζομαι στην Αθήνα και είναι κάτι που εξετάζω σοβαρά. Οπως ξέρετε, δεν ζω από την πολιτική. Αρα για μια τέτοια απόφαση πρέπει να συνεκτιμήσω τόσο τη δυνατότητά μου να αντεπεξέλθω στις προκλήσεις του αξιώματος όσο και τα δεδομένα στην επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή. Βρίσκω ιδιαίτερα άδικο, απέναντι στον δημότη της Αθήνας, να αντιμετωπίζει κανείς μια τόσο σημαντική πρόκληση με μόνο γνώμονα την προώθηση της πολιτικής του καριέρας.
Πάντα πίστευα ότι πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε ριζικά και καθολικά την εξουσία του κεντρικού πολιτικού συστήματος σε θεσμούς με διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία. Είναι άλλο να το υποστηρίζεις αυτό από τη λεγόμενη «κεντρική πολιτική σκηνή» και άλλο από την αυτοδιοίκηση. Αν εκτιμήσω ότι οι ιδέες αυτές μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά μέσα από τον δήμο της Αθήνας, τότε θα το επιχειρήσω με τεράστιο σεβασμό και απόλυτη αφοσίωση.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!