ΚΕΠ Υγείας δήμου Καλαμαριάς


ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

                                                   

Με την υπ’ αριθμ.565/2018 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργήθηκε ΚΕΠ Υγείας (Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία) στο Δήμο Καλαμαριάς
Τα ΚΕΠ Υγείας σκοπό έχουν την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας προς τους δημότες.
Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για  παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών. Σήμερα έχει δημιουργηθεί δίκτυο δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας "ΚΕΠ Υγείας" σε 84  Δήμους τις Ελλάδας. Το κάθε ΚΕΠ Υγείας συντονίζει:
1.Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ιατρούς ή ιδιωτικούς και φυσικά πρόσωπα, μέσα από ένα σύγχρονο λογισμικό.
2.Την δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες.
3.Την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ: Ο Στρατηγικός Στόχος
Να αποτελέσουν, για τον Δήμο Καλαμαριάς, τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού και για τον Δημότη, την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική (δηλ. αναγκαίες εξετάσεις αναλόγως της ομάδας κινδύνου που ανήκει και προβλεπόμενες επαναλήψεις τους καθώς και παραπομπή του για περεταίρω έλεγχο όταν χρειάζεται) και την Προαγωγή της Υγείας (δηλ. ενημέρωση για γενικότερα και σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας, ώστε να επιτευχθούν πιο «υγιείς» συμπεριφορές).
Τα 8 νοσήματα που συμπεριελάμβανε το Πρόγραμμα, ως προς τον συντονισμό των αναγκαίων κατά τα Διεθνή Πρωτόκολλα προληπτικών εξετάσεων ήταν: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη,  Μελάνωμα και Κατάθλιψη
Τα  προγράμματα δημόσιας υγείας που συμπεριλάβαμε στο Πρόγραμμα, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών μας όσο το δυνατόν πιο προσωποποιημένα, ώστε να επηρεασθεί η συμπεριφορά τους προς πιο υγιή πρότυπα, είναι: Ασφαλές Διαδίκτυο «Μην κλικάρεις εν λευκώ», Σχολικός Εκφοβισμός, Αναγνώριση καρδιαγγειακού κινδύνου και Πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας.


Όφελος για τον Πολίτη:
·         Ενημερώνεται μέσα από τα διαγνωστικά πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τις προληπτικές εξετάσεις που οφείλει να κάνει
·         Ενημερώνεται για τις λίστες των παρόχών ιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων που συνεργάζονται με τα ΚΕΠ Υγείας και μπορούν να τον διευκολύνουν στις προληπτικές του εξετάσεις
·         Ευπαθείς ανασφάλιστες ομάδες μπορούν να ωφεληθούν των υπηρεσιών  πρόληψης και προαγωγής της υγείας που συντονίζονται από τα ΚΕΠ Υγείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
·         Δυνατότητα, μέσα από σύγχρονο ιατρικό λογισμικό, να αποκτήσει τον δικό του φάκελο υγείας, που (αν το επιθυμεί) θα τον συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός ή ο πιστοποιημένος υπάλληλος των ΚΕΠ Υγείας.
·         Μπορεί να λάβει προσωποποιημένες υπηρεσίες προσανατολισμού για τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς σε περίπτωση που νοσήσει.
·         Ενημερώνεται για τα προγράμματα προαγωγής της υγείας που διοργανώνονται από τα ΚΕΠ Υγείας και του δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στη σύγχρονη γνώση και υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών.

Με τη χρήση του λογισμικού, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου έχει τη δυνατότητα:
  1. Καταχώρησης Δημοτών στο ηλεκτρονικό σύστημα- δημιουργία ξεχωριστού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ανά δημότη.
  2. Ενημέρωση των Δημοτών για τα 8 νοσήματα που χρήζουν δια βίου έλεγχο, αυτόματα από το σύστημα και υπενθύμιση σε προκαθορισμένους χρόνους εκ νέου αν δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις που τους έχουν προταθεί βάσει των πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  3. Οργάνωσης προληπτικών εξετάσεων στους δημότες.
  4. Παροχής Υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης βάσει των πρωτοκόλλων υγείας για τα 8 νοσήματα.
  5. Δυνατότητα διαχείρισης αιτημάτων των δημοτών με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου.
  6. Ανάπτυξης προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.
  7. Συστήματα παρόχων - ιατρών, εγγεγραμμένων συνεργατών στο ΚΕΠ Υγείας, όπου μπορούν εύκολα να απευθύνονται οι δημότες που δεν έχουν προσωπικό θεράποντα ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας.
Βάσει των ανωτέρω αυξάνεται η αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών των ΚΕΠ Υγείας, ο τρόπος επικοινωνίας με τους δημότες γίνεται απλός και με περισσότερη ποιότητα.
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς στεγάζεται στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των Δύο Φύλων. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 έως 15:00.
Πληροφορίες:
Τσιάρα Κωνσταντινιά τηλ. 2313314500, email: tsiara@kalamaria.gr
Καραγκιόζη Όλγα τηλ. 2313314596, email:  karagiozi@kalamaria.gr
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!