Το Κυπριακό στην ατζέντα Τσίπρα - Αναστασιάδη


Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντήσει τη Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Κυπριακό να αποτελεί το κυρίαρχο θέμα που θα τεθεί στο επίκεντρο, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη διεθνής κινητικότητα. Παράλληλα, θα συζητηθεί και το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του Κυπριακού επανήλθε στο προσκήνιο, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ υπάρχει κι ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, να ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ήρθε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα κι αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Νίκo Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Κύπρο, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, η Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως θα πρέπει να προηγηθεί μια «ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία».
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη
Σημειώνεται τέλος, ότι ιδιαίτερα σημαντικές συζητήσεις για το Κυπριακό αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα πάντως με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) διπλωματικές πηγές θεωρούν πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο μίας τριμερούς συνάντησης των Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί, επειδή -όπως υποστηρίζουν- δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη οι κατάλληλες συνθήκες.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!