«Φυλλορροεί» η Ένωση Κεντρώων


Εύθραυστη η κοινοβουλευτική παρουσία της Ένωσης Κεντρώων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα, καθώς η δήλωση του Αριστείδη Φωκά περί ανεξαρτητοποίησης και η στάση – γρίφος του Ιωάννη Σαρίδη για το τι σκοπεύει να πράξει, απειλούν το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη με απώλεια του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών για παραμονή στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων βλέπει να εξυφαίνεται σχέδιο αποστασίας, όπως κατήγγειλε στο δελτίο ειδήσεων του ANT1, με αφορμή τη δήλωση του Αριστείδη Φωκά ότι πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί.
«Σχέδιο ανωμαλίας είναι σε εξέλιξη» είπε ο Β. Λεβέντης και τόνισε: «εγώ θα κάνω το παν να κρατηθεί η [κοινοβουλευτική]ομάδα» και «αφήνω την Ένωση Κεντρώων στα χεριά του λαού και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, που της έδωσε 7%».
Ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων πως «είναι το μόνο κόμμα που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις κάποια αντοχή» και σε αυτό απέδωσε το ότι «άρχισε να φεύγει ένας-ένας, διότι πιστεύω είναι κύμα αποστασίας», ενώ σημείωσε «εγώ δεν έβαλα ανθρώπους με ιστορία». Ερωτηθείς δε γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Λεβέντης απάντησε ότι «ο χώρος του Κέντρου είναι η πολύφερνη νύφη».
Σε περίπτωση που ο Αριστείδης Φωκάς κάνει πράξη την προαναγγελία της ανεξαρτητοποίησής του, τότε η Ένωση Κεντρώων θα μείνει με 5 βουλευτές. Πρόκειται για το όριο που ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει για να νοείται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής:
"1. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10)
2. O κατά την προηγούμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας".
Αν συνεπώς η Ένωση Κεντρώων μείνει με λιγότερους από 5 βουλευτές, οι βουλευτές που της απομένουν θεωρούνται ανεξάρτητοι και η Ένωση Κεντρώων χάνει δικαιώματα εκπροσώπησής της ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Καθοριστικής σημασίας κρίνεται ως εκ τούτου η στάση του Ιωάννη Σαρίδη, που πριν από λίγες μέρες παραιτήθηκε από γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς είναι πια σε ανοιχτή κόντρα με τον Βασίλη Λεβέντη. Ο τελευταίος ζήτησε απ΄τον Ι. Σαρίδη να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό με τον Δ. Καβαδέλλα, αλλιώς να παραιτηθεί. Συγγνώμη δεν έχει ζητήσει για την ώρα.
Να θυμίσουμε πως από την Ένωση Κεντρώων έχουν αποχωρήσει ήδη τρεις βουλευτές, η Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο Γ. Καρράς και ο Γ. Κατσιαντώνης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!