Με λογική «έναντι» ζουν 2 στους 5 εργαζόμενους


Στο 37% ανέρχεται το ποσοστό όσων εργαζoμένων ακόμη και σήμερα ζουν με λογική «έναντι», αφού οι εργοδότες τους συνεχίζουν να καθυστερούν την καταβολή των μηνιαίων αποδοχών τους! Τούτο προκύπτει από έρευνα γνώμης της ΓΣΕΕ (διενεργήθηκε τον Μάιο του 2018) με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Εργατικής Συνομοσπονδίας.
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση «Εχει καθυστερήσει κάποια φορά ο εργοδότης σας την πληρωμή σας πάνω από έναν μήνα;» το 57% των ερωτώμενων μισθωτών απάντησε αρνητικά, ενώ το 37% θετικά (άλλο ένα 6% απάντησε δεν γνωρίζω-δεν απαντώ).
Η δημοσκοπική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων της Συνομοσπονδίας με θέμα το μέλλον της εργασίας και τον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, έβγαλε τα εξής βασικά συμπεράσματα:
◼ Καθολική αντίληψη της κοινωνίας για επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων σε όλους τους τομείς, τα τελευταία χρόνια (αποδοχές, δικαιώματα, ασφαλιστικό καθεστώς). Κορυφαία προβλήματα, η μείωση αποδοχών (65%) και η ανασφάλεια για τη διατήρηση της θέσης εργασίας (50%), προβλήματα που πλήττουν καθοριστικά τους εργαζομένους, αλλά και την ίδια την έννοια της εργασίας, που θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης κοινωνικό αγαθό.
◼ Θετική αντίληψη των εργαζομένων για τον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα (61% και 55% αντιστοίχως στους εργαζομένους στο Δημόσιο και σε εκείνους στον ιδιωτικό τομέα).
◼ Ικανοποιητική αντίληψη για την πορεία και δράση της ΓΣΕΕ στα 100 χρόνια της παρουσίας της. Οι εργαζόμενοι (πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση) θεωρούν ότι η ΓΣΕΕ έχει συμβάλει στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (60% μισθωτοί Δημόσιου - 51% ιδιωτικού τομέα), ότι έχει συνεισφέρει θετικά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος και στην προάσπιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!