Αλβανικό ΥΠ.ΕΞ.: Να μην πολιτικοποιείται ένα μεμονωμένο γεγονός


Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα κυβέρνηση διά στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου ζήτησε να τηρούνται χαμηλοί τόνοι μετά τις αντιδράσεις για το θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία στο χωριό Βουλιαράτες, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του γεγονότος» στην Ελλάδα.
Το αλβανικό ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε «την απογοήτευσή του για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο όχι μόνο δεν καταδίκασε την ένοπλη επίθεση κατά των δυνάμεων επιβολής του νόμου αλλά μιλά για "απαράδεκτες απώλειες της ζωής"».
Επικαλούμενο την αλβανική αστυνομία το υπουργείο υποστήριξε ότι πρόκειται «για ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό» και για μια «σκανδαλώδη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας έναντι της αλβανικής αστυνομίας».
Η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση ώστε να αποφευχθεί να αποδοθεί πολιτική και διπλωματική χροιά στο «άνευ προηγουμένου περιστατικό» και με διαβεβαιώσεις προς την Αθήνα ότι η γειτονική χώρα «είναι ένας ασφαλής και ειρηνικός τόπος για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ελληνικής εθνικότητας».
Το ελληνικό υπουργείο επέδωσε σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα, ενώ στη χθεσινή δική του ανακοίνωσε τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».
Στο μεταξύ βίντεο αλβανικού καναλιού έδειξε την αρχή του αιματηρού περιστατικού κατά το οποίο ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ντυμένος με ρούχα παραλλαγής βγαίνει από σπίτι κρατώντας ένα καλάσνικοφ, αλλά δεν φαίνεται εάν πυροβολεί εναντίον αστυνομικών ή στον αέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις έρευνες θα πάρουν μέρος και Έλληνες αστυνομικοί, ενώ αναμένεται και η σχετική άδεια προκειμένου να μεταβεί Έλληνας ιατροδικαστής.
Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποίησε ότι ο 35χρονος ομογενής ήταν σεσημασμένος για ναρκωτικά κι ότι είχε συλληφθεί το 2008 στο Χαλάνδρι για κατοχή μισού κιλού ακατέργαστης κάνναβης.

Σημειώνεται ότι την πλήρη διαλεύκανση του θλιβερού γεγονός ζήτησαν σήμερα με δηλώσεις τους στη Βουλή βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η παρακολούθηση του ζητήματος από την Αθήνα «δεν μένει μόνο σε επίπεδο θεωρητικό αλλά θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες και πρακτικό αντίκρισμα. Με αυτή την έννοια αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα η πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, και επέκρινε τοποθετήσεις που «δίνουν το έναυσμα ή την ευκαιρία σε ακροδεξιές κραυγές να καπηλεύονται ένα ζήτημα τόσο σοβαρό και τόσο σύνθετο».
Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε πως «υπάρχει μια πραγματικότητα, υπάρχει μια ανθρωποκτονία. Για την ανθρωποκτονία αυτή έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον των Αλβανών αστυνομικών από την οικογένεια, η οποία κατηγορεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση τους Αλβανούς αστυνομικούς. Επομένως έχει δημιουργηθεί ήδη μια δικαστική εκκρεμότητα. Εφόσον υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο οποίος παίρνει θέση επί της δικαστικής εκκρεμότητας, υιοθετώντας πλήρως τη θέση των ελεγχομένων Αλβανών αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτη», είπε.
«Τα γεγονότα στην Αλβανία που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενούς από την αλβανική αστυνομία πρέπει πλήρως να διερευνηθούν. Αυτή είναι η άποψη του κόμματος μας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, ο οποίος όμως επισήμανε ότι «η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είναι κάτι που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί και οι αλληλοτροφοδοτούμενοι εθνικισμοί ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη γνώμη μας».
«Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλουμε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση αυτή και να διαλευκανθεί πλήρως», ανέφερε η βουλευτής της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Εμείς νομίζουμε ότι οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού έριξαν λάδι στη φωτιά, ως μη όφειλαν. Προφανώς θα έπρεπε να εκφράσει τη θλίψη του αλλά και προφανώς έπρεπε να διατάξει έρευνα. Αυτά που είπε έτσι όπως τα είπε δεν βοήθησαν», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και κάλεσε την κυβέρνηση να επιμείνει ιδιαίτερα, όχι μόνο στην ανάγκη διερεύνησης αλλά και στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Χρειάζεται ψυχραιμία για να μην επικρατήσουν ακροδεξιές λογικές», είπε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!