Από «κόσκινο» οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων


Στην ανάγκη ρύθμισης του τοπίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών αναφέρθηκαν σχεδόν όλοι οι ομιλητές σε ημερίδα του Δήμου Αθηναίων για τη διαχείριση του «φαινομένου Αirbnb» τονίζοντας τους κινδύνους και τις δυνατότητες της αποκαλούμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού».
Η πρώτη μεγάλη δημόσια συζήτηση για τις αλλαγές που φέρνει η σύγχρονη τάση στην οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας και στη λειτουργία της πρωτεύουσας, άνοιξε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.
Στην ημερίδα αποτυπώθηκε η εμπειρία μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων ενώ τη δική τους οπτική μετέφεραν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από την ελληνική περιφέρεια. Συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και η υπεύθυνη πολιτικής Airbnb.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, είπε ότι δρομολογείται η σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με μεγάλες πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η Homeaway, η Booking.com κ.λπ., με στόχο να εκβάλλονται από την πλατφόρμα όσοι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με τις φορολογικές απαιτήσεις.
«Το πρώτο βήμα έγινε με την ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων από τις ίδιες τις πλατφόρμες, και το επόμενο βήμα θα πρέπει να εστιάζει στους χρήστες που δε θα τηρούν τους κανόνες και θα πρέπει να εκβάλλονται από αυτές τις κοινότητες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι μεγάλες πλατφόρμες, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τουριστικών κατοικιών, δεν θα πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.
«Χρειάζεται ρύθμιση αυτή η νέα αγορά και σίγουρα όχι απαγορεύσεις. Όταν δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες, προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τα οργανωμένα ξενοδοχεία. Εξάλλου, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ξυπνά η τοπική οικονομία» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.
Η υπεύθυνη πολιτικής Airbnb, δήλωσε ότι «η Airbnb ήταν ανέκαθεν και παραμένει ανοικτή στις συζητήσεις με την ελληνική Πολιτεία και στο διάλογο από κοινού με τις υπόλοιπες μεγάλες πλατφόρμες της αγοράς. Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, και αυτούς ακολουθούμε» ανέφερε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!