Προειδοποιήσεις Τόμσεν στη Ρώμη για τον κόντρα προϋπολογισμό
«Καμπανάκι» έκρουσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, στην ιταλική κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι «ο νέος προϋπολογισμός της πάει σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην των συμβουλών του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με την La Repubblica, ο ίδιος «θεωρεί πως δεν είναι η στιγμή για να εφαρμοστεί δημοσιονομική χαλάρωση, σε ομάδα χωρών στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ιταλία», μια ομάδα, η οποία «έχει περιορισμένα περιθώρια».
Σε συνέντευξη Τύπου διαμήνυσε ότι η Ρώμη πρέπει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. με τον προϋπολογισμό του 2019 και να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, εάν θέλει να δημιουργήσει το περιθώριο για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική κατά την επόμενη οικονομική επιβράδυνση.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η ιταλική κάνει λάθος που θέτει ως στόχο μια αύξηση στο ονομαστικό και το διαρθρωτικό της δημοσιονομικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
«Συνεχίζουμε να προβλέπουμε σχετικά ισχυρή ανάπτυξη στην Ιταλία τον επόμενο χρόνο. Δεν είναι αυτή η εποχή για να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική πολιτική, είναι η εποχή για να έχουμε κάποια δημοσιονομική διαρθρωτική προσαρμογή», δήλωσε στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ στο Μπαλί.
«Μια δημοσιονομική χαλάρωση αυτού του μεγέθους… δεν είναι σωστή. Η αντίδραση της αγοράς υπήρξε αρκετά μη ευνοϊκή και αυτό αποτυπώνει το σημείο που αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», πρόσθεσε.
Στο «φλέγον» ζήτημα αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. «Εάν είναι να δώσει κάποιος συμβουλή στην Ιταλία, είναι να προσέχει τι κάνει», σημείωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία, εξέφρασε από το νησί της Ινδονησίας την «πρόθεση να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ότι «παραμένει βασικής σημασίας η διαφανής εφαρμογή, με συνοχή, του πλαισίου οικονομικής και φορολογικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μεγάλο διάστημα και για τις διάφορες χώρες -μέλη».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: www.efsyn.gr