Πολιτικές ειρήνης με επιστροφές προσφύγων και συνταγματική αναθεώρηση


Στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν το Σάββατο οι ηγέτες της Τουρκίας (Ταγίπ Ερντογάν), της Ρωσίας (Βλαντίμιρ Πούτιν), της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν) και της Γερμανίας (Άνγκελα Μέρκελ), προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, με κύριους άξονες την παγίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που οι απόψεις είναι διχασμένες σχετικά με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν. Αντίθετα, οι χώρες της Δύσης καταδικάζουν τις ενέργειες του Άσαντ, κατηγορώντας τον -μεταξύ άλλων- για τυφλές επιθέσεις με θύμα τον άμαχο πληθυσμό, ενώ η Τουρκία συντρέχει τους εξεγερμένους στην προσπάθειά τους να τον απομακρύνουν από την εξουσία.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, ο στρατός του Άσαντ έχει επανακτήσει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας που προηγουμένως είχαν στην κατοχή τους οι αντίπαλοί του, σε έναν εμφύλιο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, διατηρείται -έστω και με «εξαιρέσεις»- η παύση πυρός στην Ιντλίμπ, αποτρέποντας χιλιάδες ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα και δίνοντας ελπίδες για ειρήνη στην περιοχή.
Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκε εν τη απουσία εκπροσώπων από τη Συρία: ένα γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.
Στο ανακοινωθέν που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση των τεσσάρων, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να ενταθούν οι πολιτικές που θα προσφέρουν ειρήνευση στη Συρία.
Όπως τονίζεται, θα πρέπει να υπάρξει μία πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, με τη σύγκληση μίας επιτροπής έως το τέλος του έτους, η οποία θα εργαστεί για τη συνταγματική αναθεώρηση, ως προοίμιο για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Επίσης οι τέσσερις ηγέτες έκαναν λόγο για την εθελοντική επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού.
«Δεν θα υπάρξει πραγματική, βιώσιμη, αξιόπιστη επιστροφή των προσφύγων εάν δεν ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Γάλος πρόεδρος Μακρόν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την επιστροφή των προσφύγων. Όπως ανέφερε. «είναι απαραίτητο να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις ή συλλήψεις, καθώς κι ότι πληρούνται ορισμένες θεμελιώδεις ανθρωπιστικές συνθήκες - ότι υπάρχει κάποια ανθρωπιστική υποδομή».
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ενάντια σε «ένοπλες προκλήσεις» από «ριζοσπαστικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ που αντιτίθενται στη συριακή κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Ρωσία θα παρέμβει για να στηρίξει την κυβέρνηση Άσαντ, «εάν χρειαστεί».
«Για εμάς, ο Ασάντ είναι κάποιος που έχει κάνει επιχειρήσεις εναντίον περίπου ενός εκατομμυρίου  ζωών στην Τουρκία και δεν τυγχάνει σεβασμού από εμάς», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!