Αποτίμηση των επιπτώσεων του σεισμού


Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής κηρύχτηκε η Ζάκυνθος μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Ματαιώνεται η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτιρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.
Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης αποφασίστηκε να κηρυχτεί η Ζάκυνθος σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο.
Στο νησί του Ιονίου έχει μεταβεί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ) βρίσκεται στο νησί για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Ο σεισμός (6,4 της κλίμακας Ρίχτερ) που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 τη νύχτα της Παρασκευής με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και εστιακό βάθος  στα 10 χλμ. έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα Βαλκάνια, την Ιταλία, αλλά και τη Λιβύη έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, Η δόνηση είχε αρκετή διάρκεια, ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.
Οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα σε κατοικίες. Εκτός τα νησιά του Ιουνίου η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική, στην Πελοπόννησο, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 50 μετασεισμοί από 3,5 μέχρι 5,1 Ρίχτερ.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας δήλωσε «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών.
Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια σε όλο το νησί και κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο, όπως και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.
Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.
Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.
Ο «Εγκέλαδος» προξένησε μερικό πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής καθώς ζημιές υπέστη ο πύργος στο καστρομοναστήρι στα Στροφάδια.
Τα Στροφάδια είναι δύο μικρά νησιά νότια της Ζακύνθου και στο καστρομοναστήρι, το οποίο φέρεται να έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα,  ο θρύλος αναφέρει ότι έζησε και ο Άγιος Διονύσιος.
Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί και σε περιοχές της Ηλείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.
Κλιμάκια μηχανικών ελέγχουν το δικαστικό μέγαρο, το δίκτυο των υποδομών και το λιμάνι του Κατακόλου, όπου υπάρχει μία παλιά ρηγμάτωση σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ελεγχθούν τα σχολικά κτίρια, τα δημόσια κτίρια και οι χώροι συνάθροισης κοινού.
Καθησυχαστική εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα επισημαίνοντας ότι το νησί «άντεξε». «Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε ο κ. Λέκκας, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες, όπως συνηθίζεται στους σεισμούς του Ιονίου.
Την ίδια άποψη εξέφρασε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, που έκανε νωρίτερα το πρώτο του σχόλιο μέσω Facebook.
Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!