Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις


Κατηγορούμενη για εμπλοκή σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και διεθνών οργανισμών αντιντόπινγκ βρίσκεται η Ρωσία. Απέναντί της βρίσκονται ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Καναδάς, με την Ε.Ε. να κάνει λόγο για «επιθετική ενέργεια».
Την Πέμπτη οι αμερικανικές Αρχές άσκησαν διώξεις σε βάρος 7 αξιωματούχων της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς κατηγορούνται ότι συνωμότησαν με στόχο να χακάρουν υπολογιστές και να υποκλέψουν δεδομένα σε μια προσπάθεια να απονομιμοποιήσουν διεθνείς οργανισμούς αντιντόπινγκ και να εκθέσουν τους αξιωματούχους που αποκάλυψαν το πρόγραμμα ντόπινγκ με τη στήριξη της Ρωσίας.
Οι κατηγορίες της συνωμοσίας για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, της κατάχρησης, της διάπραξης διαδικτυακής απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος απαγγέλθηκαν λίγες ώρες αφότου οι ολλανδικές Αρχές έκαναν γνωστό ότι εμπόδισαν μια απόπειρα από Ρώσους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών να χακάρουν, τον Απρίλιο, τον ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους χάκερ ότι χρησιμοποιούν εικονικά προφίλ, διακομιστές μεσολάβησης, κακόβουλα λογισμικά προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο των σέρβερ.
Μεταξύ των προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν οι διώξεις είναι οι τέσσερις Ρώσοι πράκτορες που απελάθηκαν σήμερα από την Ολλανδία, επισήμανε ο Τζον Ντέμερς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για την Εσωτερική Ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, ασκήθηκαν διώξεις στους επτά πράκτορες, καθώς χάκαραν διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς όπως τον WADA και την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, που παράσχει μεταξύ άλλων καύσιμα σε πυρηνικές μονάδες της Ουκρανίας.
Οι τρεις από τους επτά Ρώσους σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις είναι μεταξύ των 12 προσώπων που κατηγορήθηκαν τον Ιούλιο από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές αλλά αλληλοεπικαλύπτονται, υπογράμμισε ο Ντέμερς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να θέσουν στη διάθεση του ΝΑΤΟ τα μέσα που διαθέτουν για την κυβερνοασφάλεια προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον ακολουθεί κατ' αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα άλλων χωρών-μελών που έχουν ήδη δεσμευθεί να παράσχουν "κυβερνο-πόρους" στη Συμμαχία και κατονόμασε τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Εσθονία.
Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. «Το πώς θα απαντήσουμε είναι μια πολιτική απόφαση των κρατών που εμπλέκονται» στην υπόθεση, συνέχισε. «Έχω δει αρκετές από τις αποδείξεις ώστε να διαπιστώσω ότι οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί είναι 100% ακριβείς στην απόδοση ευθυνών», κατέληξε.
Κατηγορίες κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε και ο Καναδάς, υποστηρίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιτόπινγκ (WADA), που εδρεύει στο Μόντρεαλ, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης, για την οποία η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) είναι «πολύ πιθανόν υπεύθυνη».
Ο WADA και το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό στοχοθετήθηκαν το 2016 και η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU «ευθύνεται πολύ πιθανόν για αυτές τις ενέργειες» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
«Σήμερα, ο Καναδάς ενώνει τη φωνή του με εκείνες των συμμάχων του για να καταγγείλει μια σειρά κακόβουλων κυβερνο-επιχειρήσεων που διεξήγαγε ο ρωσικός στρατός» τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, την ώρα που η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε μια «επιθετική ενέργεια» εκ μέρους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Αυτή η επιθετική ενέργεια δείχνει μια περιφρόνηση για το σοβαρό αντικείμενο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», που αποτέλεσε αντικείμενο απόπειρας κυβερνοπειρατείας, αναφέρουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή ανακοίνωση.
«Λυπούμαστε για τις ενέργειες αυτές οι οποίες πλήττουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς», προσθέτουν.
Απ' την πλευρά της η Μόσχα κάνει λόγο για «δυτική μανία κατασκόπων», υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και αποτελούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης που έχει σκοπό να πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την δική του απάντηση, μέσω της εκπρόσωπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε την Ρωσία «κράτος παρία».
Η Ζαχάροβα είπε ότι οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύονται εναντίον της Ρωσίας «χωρίς καμία ανάλυση».
«Χωρίς καμία ανάλυση, τις βάζουν όλες μαζί σε ένα φιαλίδιο, ενδεχομένως σ’ ένα φιαλίδιο κολόνιας της Nina Richi ανακάτεψαν τα πάντα» (υπονοώντας το φιαλίδιο στο οποίο υποτίθεται ότι βρίσκονταν ο νευροτοξικός παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάσθηκε ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκεί Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια) «και την GRU (υπηρεσία πληροφοριών του στρατού - σ.σ.) και τους χάκερς του Κρεμλίνου και την WADA. «Η πλούσια φαντασία των συναδέλφων μας από την Βρετανία πράγματι δεν έχει όρια. Ποιος τα επινόησε όλα αυτά; Θα ήθελα να το δω. Είναι απλά (παραμυθάδες) Άντερσεν.»
Η ίδια αναφερόμενη στον όρο highly likely (κατά πάσα πιθανότητα) που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί αξιωματούχοι όταν αναφέρονται στην «υπόθεση Σκριπάλ» είπε ότι οι Βρετανοί ιστορικοί και ειδήμονες στον τομέα του δικαίου, στο μέλλον θα τον ανακαλούν με ντροπή.
«Δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κατήγοροι, και συγκεκριμένα οι επίσημοι εκπρόσωποι της Βρετανίας, απλώς πιστεύουν με τρόπο φανατικό ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ώστε να μην χρειάζονται να παραθέσουν λογικά επιχειρήματα και αποδείξεις. Είμαι πεπεισμένη ότι τον περίφημο όρο highly likely θα ενθυμούνται μελλοντικά με ντροπή οι Βρετανοί ιστορικοί και φυσικά οι ειδήμονες στο δίκαιο και οι νομικοί», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες κατά της Μόσχας στο ζήτημα αυτό είναι αβάσιμες και συνιστούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!