Στις Βρυξέλλες η Μέι μετά το αδιέξοδο για το Brexit
Ούτε από τους βουλευτές του κόμματός της δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία παρουσίασε το σχέδιό της για το Brexit στη Βουλή της χώρας της. Πλέον φεύγει εσπευσμένα για τις Βρυξέλλες, όπου θα αναζητήσει μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους, την οποία ωστόσο, θα πρέπει να την εγκρίνουν στη συνέχεια κι οι Βρετανοί βουλευτές.
Η Τερέζα Μέι, λοιπόν, θα μεταβεί την ερχόμενη Τετάρτη στην πόλη του Βελγίου, σε μία μη προγραμματισμένη επίσκεψη, όπου θα παρακαθίσει με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο επίσημο δείπνο. Εκεί θα κάνει άλλη μία προσπάθεια να πείσει τους ομολόγους της για το φλέγον ζήτημα του Brexit.
Εάν και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Μέι θα έχει ακόμα άλλη μία ευκαιρία σε ευρωπαϊκή σύσκεψη που θα γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χρόνος πιέζει αφόρητα την πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Τη Δευτέρα, η Μέι δεν βρήκε ανταπόκριση στη Βουλή της Βρετανίας, όπου παρουσίασε το σχέδιό της. Η πρωθυπουργός δέχθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές όλων των κομμάτων: ακόμα κι οι «πιστοί» βουλευτές στη Μέι, εμφανίστηκαν με αμφιβολίες και σκεπτικισμό.
Το πόσο μικρή υποστήριξη είχε η Μέι φάνηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχθηκε. Πάντως, η κριτική εναντίον της δεν ήταν προσωπική, αλλά στρεφόταν κατά του σχεδίου που παρουσίασε.
Μεταξύ άλλων, η Μέι άφησε να εννοηθεί ότι τυχόν αποτυχία να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να οδηγήσει στη Βουλή σε μία ψηφοφορία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η πρωθυπουργός έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά ενός δευτέρου δημοψηφίσματος. Το ίδιο επανέλαβε και μέσα στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν θα χρειαστεί δεύτερο δημοψήφισμα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, απάντησε: «Εάν είναι αυτή η περίπτωση και στο τέλος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης δεν υπάρξει συμφωνία, φυσικά το ερώτημα θα επανέλθει στη Βουλή. Τότε θα δούμε ποια θέση θα κρατήσουν οι βουλευτές, με δεδομένες τις συγκεκριμένες συνθήκες».
Ειδικότερα, η Μέι δήλωσε μεταξύ άλλων:
⇒ Για το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία: «Πρέπει να μπορώ να κοιτάζω τους Βρετανούς στα μάτια και να τους πω ότι η περίπτωση των "μαλακών" συνόρων (σχέδιο «backstop») αποτελεί μία προσωρινή λύση. Είναι σαφές ότι δεν θα παγιδευτούμε μόνοι μας σε μία περιοχή στην τελωνειακή ένωση που δεν θα μπορεί να συνάψει ουσιαστικές εμπορικές συμφωνίες».
⇒ Δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. απέχουν πολύ στις θέσεις του.
⇒ Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πετύχει «καλή πρόοδο» στη διαπραγμάτευση. Δήλωσε μάλιστα, ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία σχετικά με το πλαίσιο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων, και ειδικότερα σε θέματα όπως η ασφάλεια, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες.
⇒ Όπως σημείωσε, μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων «και τώρα είναι η ώρα να επικρατήσει ψυχραιμία και ηρεμία. Τώρα είναι η ώρα για καθαρή ματιά στα λίγα εναπομείναντα αλλά κρίσιμα ζητήματα που ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί».
⇒ Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μία συμφωνία είναι εφικτή.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ανέφερε ότι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η Μέι συνομίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Μάλιστα η καγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι αυτή μπορεί να γίνει «τη στιγμή που στην πραγματικότητα φαίνεται λίγο πιο δύσκολη».
Πηγή: www.efsyn.gr