Ισχυρός σεισμός στο Ιόνιο - Υλικές ζημιές στη Ζάκυνθο UPD


Αισθητή στη Δυτική Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ιταλία, αλλά και τη Λιβύη έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 τη νύχτα της Παρασκευής με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 53 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Η δόνηση είχε αρκετή διάρκεια, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί. Υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού. Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πόλη -κλειστά τα σχολεία. Μικρές ζημιές και στην Ηλεία.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01.54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας. Εκτός από την Αττική, η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή ιδιαίτερα σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, ενώ φέρεται να έχει γίνει αρκετά αισθητός και στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα συντονιστικό των τοπικών αρχών στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πρωτεύουσας του νησιού. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες, και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα σε κατοικίες. Κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή Τσιλιβί, ενώ υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ζακύνθου.
Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι υπηρεσίες στη Ζάκυνθο, για την ασφάλεια παιδιών και πολιτών.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας δήλωσε «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο κύριος σεισμός είχε μέγεθος 6,6 βαθμών Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί δόνηση 5,1 βαθμών και περίπου δεκαπέντε λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό υπήρξε κι άλλη δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών. Το κέντρο αναφέρει ακόμη ότι ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που έγινε αισθητός και σε Μάλτα, Αλβανία και Ιταλία.
Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.
Ο «Εγκέλαδος» φαίνεται πως προξένησε ένα σημαντικό πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, καθώς, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Ζακύνθου έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά ο πύργος στο καστρομοναστήρι στα Στροφάδια.
Τα Στροφάδια είναι δύο μικρά νησιά νότια της Ζακύνθου και στο καστρομοναστήρι, το οποίο φέρεται να έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα,  ο θρύλος αναφέρει ότι έζησε και ο Άγιος Διονύσιος.
Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί και σε περιοχές της Ηλείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.
Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.
Ο Άκης Τσελέντης έκανε το πρώτο του σχόλιο μέσω Facebook.

Λίγο αργότερα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε στο inkefalonia.gr και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Το μεγάλο μέγεθος της δόνησης σε συνδυασμό με το μικρό εστιακό βάθος είχε ως αποτέλεσμα ο σεισμός να είναι πολύ αισθητός» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!