Κάτι τελείωσε αλλά κάτι νέο αρχίζει στο 3ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου!!!

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 5.30 μ.μ., πολλοί γονείς αλλά και μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της καθηγήτριας Αγγλικών και συντονίστριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Ζωής Χίζαρη και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Erasmus+ EduCareFully που μόλις τελείωσε καθώς και για το νέο που θα ακολουθήσει στις σχολικές χρονιές 2018-2020.
Ανάμεσα στους γονείς υπήρχαν κάποιοι που είχαν ήδη βοηθήσει το σχολείο μας στην εκπόνηση του προηγούμενου προγράμματος με τη συμμετοχή των παιδιών τους όπως επίσης και με την άψογη φιλοξενία που πρόσφεραν στα παιδιά των άλλων εταίρων. Υπήρχαν επίσης και γονείς χωρίς προηγούμενη επαφή με τα ευρωπαϊκά προγράμματα οι οποίοι διψούσαν για γνώσεις και λεπτομέρειες.
Ο σκοπός της συνάντησης έτσι έγινε διττός. Αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα που μόλις ολοκληρώθηκε, στους εταίρους/σχολεία, στη συντονίστρια χώρα και τον ρόλο της, στις εργασίες και υποχρεώσεις των  μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν, αλλά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη των προγραμμάτων Erasmus για τα παιδιά.
Το «ταξίδι» ενός τέτοιου προγράμματος ξεκινάει τη μέρα που επιλέγεται ο μαθητής ή η μαθήτρια να συμμετέχει σε αυτό αλλά δε σταματάει την τυπική ημερομηνία λήξης του. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο Edu Care Fully 2016-2018 γνώρισαν συνομηλίκους τους από σχολεία της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Λετονίας. Ξεκίνησαν να συνομιλούν πριν συναντηθούν καθώς το διαδίκτυο τούς δίνει αυτή τη δυνατότητα. Έκαναν εξάσκηση στα Αγγλικά και κάποιοι/κάποιες σε άλλες γλώσσες, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και στον προφορικό και στον γραπτό λόγο. Συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους για τη γραπτή έκθεση, το βίντεο (σε όλες τις φάσεις της παραγωγής του), για τη συνέντευξη, την έρευνα μέσω ερωτηματολογίων και τα στατιστικά αποτελέσματα. Μαθήματα όπως η Πληροφορική και η χρήση νέων τεχνολογιών, τα Μαθηματικά και η Στατιστική, η Ιστορία και οι Καλές Τέχνες, ο Αθλητισμός και πολλά άλλα αξιοποιήθηκαν μέσα στις εργασίες των μαθητών και των μαθητριών μας.
Για όσους/όσες μαθητές/μαθήτριές μας επισκέφτηκαν μία από τις συνεργαζόμενες χώρες πραγματοποιήθηκε και ένα ακόμη ταξίδι που άνοιξε τα μάτια τους, την ψυχή τους και τους ορίζοντές τους. Φιλοξενήθηκαν σε σπίτια παιδιών από την Ισπανία, τη Γερμανία και την Λετονία. Για κάποιους/κάποιες ήταν η πρώτη πτήση, το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό. Γνώρισαν την καθημερινότητά τους, τα ήθη και έθιμα, την κουλτούρα τους. Επισκέφτηκαν τα σχολεία τους, έμαθαν πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό τους σύστημα, μπήκαν στις τάξεις μαζί τους, εργάστηκαν όλοι μαζί για τις τελικές εργασίες και την τελική τους παρουσίαση στα Αγγλικά και σε ένα ‘’ευρύτερο’’ κοινό από ό,τι συνήθως. Επισκέφτηκαν μουσεία και άλλους χώρους ενδιαφέροντος, δοκίμασαν την κουζίνα τους, χόρεψαν και έκλαψαν μαζί τους την τελευταία μέρα.
Αλλά και για τους μαθητές/μαθήτριές μας που δεν πήγαν σε άλλη χώρα, το ταξίδι είχε ήδη ξεκινήσει από την πρώτη μέρα του προγράμματος, με αποκορύφωμα τον ερχομό των φιλοξενούμενων μαθητών στα σπίτια των παιδιών του 3ου ΓΕΛ Ευόσμου. Οι πρώτες στιγμές αμηχανίας έσβησαν μετά από τις πρώτες αγκαλιές στο αεροδρόμιο και  αφού πέρασαν οι υπόλοιπες μέρες φιλοξενίας, ανταλλαγής ιδεών, σκέψεων, συνηθειών. Οι εργασίες και η παρουσίασή τους στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, η ζεστή υποδοχή στο διακοσμημένο για την περίσταση σχολείο μας και οι ξεναγήσεις στην πατρίδα της Ιστορίας, των Τεχνών, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού  θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό των μαθητών και μαθητριών μας αλλά και των καλεσμένων εταίρων μας.
Πολλά λοιπόν τα οφέλη, πολλές οι γνώσεις και οι εμπειρίες για τα παιδιά της Ευρώπης. Αξίες όπως η ισότητα, η κατάργηση των διακρίσεων, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη διδάχτηκαν μέσα από το Erasmus+ Edu Care Fully και όλοι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είμαστε περήφανοι/περήφανες για αυτό.
Είμαστε σίγουροι ότι οι νέοι συνοδοιπόροι στο καινούργιο Erasmus+, καθηγητές/καθηγήτριες, μαθητές/μαθήτριες, γονείς καθώς και οι τοπικοί φορείς, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για ένα ακόμη επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
On The Move For Social Inclusion, λοιπόν με συντονίστρια χώρα την Ιταλία και υπόλοιπους εταίρους από Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!