Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά


Ψηφίστηκε η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών στους ένστολους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς. Πρόκειται για μία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τη ρύθμιση ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που ψήφισε «παρών».
Η τροπολογία αφορά τα ποσά που θα πάρουν με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι κυμαίνονται από 1.400 ευρώ μέχρι και πάνω από 20.00 ευρώ.
Θα ακολουθήσει η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την επιστροφή ποσού 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται σε καθαρή βάση στα 820 εκατ. ευρώ και βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό (κονδύλι υπό κατανομή).
► Αλ. Τσίπρας: Πρώτο μέτρο η ψήφιση των αναδρομικών, θα ακολουθήσουν κι άλλα
► Κόντρα Καμμένου-Κικίλια στη Βουλή
«Η αποκατάσταση των αδικιών στα σώματα ασφαλείας είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Χωρίς κίνδυνο να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους και βήμα -βήμα θα αποκαταστήσουμε όλες τις κοινωνικές αδικίες, ανεξάρτητα, αν αυτοί που έφεραν σε αυτή τη κατάσταση τη χώρα μας κουνάνε σήμερα το δάχτυλο. Εμείς θα κάνουμε πράξη όλες τις δεσμεύσεις μας που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Για «ταρτουφισμό» κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Εργασίας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.
«Περίπου 120 χρόνια πριν από τη γαλλική επανάσταση ο Μολιέρος έγραψε τον "Ταρτούφο". Είναι από τις πιο εμβληματικές μορφές του ατόμου που, ενώ είναι ασεβής, είναι υποκριτής, είναι τυχοδιώκτης, και προσπαθεί να ξεγελάσει τους πάντες και ενδύεται τον ευλαβή, ξεγελάει και το αφεντικό του, πάει να του πάρει τη γυναίκα, και στο τέλος ξεσκεπάζεται καθώς κάνει τον τιμητή εκείνων τους οποίους ζημίωσε», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:
«Ακούω από το πρωί να μιλούν για την περίοδο της ντροπής, για την περίοδο της μεγάλης καταστροφής αυτής που επέφερε τις μεγάλες μειώσεις, 64 δισ. συνολικά, τόσα είναι οι μειώσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και προσπαθεί ένοχα ο καθένας να βγάλει τον εαυτό του και την ουρά του απ' έξω».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγορώντας την για επικοινωνιακά τεχνάσματα ενόψει εκλογών.
«Εμείς σας κάνουμε πάντα μια σταθερή κριτική. Σκληρή αλλά δίκαιη κριτική και όχι ανήθικη, όπως κάνετε εσείς. Αργά ή γρήγορα όμως θα πάμε σε εκλογές. Σε πέντε μήνες η χώρα θα πάει τουλάχιστο σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ίσως και σε εθνικές. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών για εσάς όπως το βλέπουμε, είναι ότι έρχεται μαύρο, φούμο και ντούκο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ενώ υποστήριξε ότι με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα των αξιώσεων των συνταξιούχων δημιουργεί αλαλούμ.
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, απηύθυνε έκκληση και στους άλλους συνταξιούχους που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία να κάνουν λίγο υπομονή.
«Η σημερινή είναι μόνο η πρώτη νομοθετική ρύθμιση. Θέλω να διαβεβαιώσω και να πω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα και είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις. Οι 23 νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν ψηφιστεί ώς το τέλος του Νοεμβρίου», είπε και πρόσθεσε:«Όποιος μιλάει λοιπόν για λόγια, να το ξανασκεφτεί γιατί γίνονται πράξη αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση».
Συμπλήρωσε, δε, πως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά και συνεπώς θα κατοχυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα η μη μείωση των συντάξεων.
Το στίγμα της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δόθηκε από τη βουλευτή Αικατερίνη Μάρκου, η οποία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος και απίστευτο κυνισμό επειδή, όπως είπε, εμφανίζουν ως πολιτική επιλογή μια τροπολογία που εφαρμόζει απόφαση του ΣτΕ.
«Αν είναι δυνατόν να υποκρίνεστε ότι τους κάνετε χατίρι ενώ επιστρέφονται χρήματα που το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν. Αυτό έχει γίνει. Χρήματα που η Ν.Δ. έχει ήδη επιστρέψει κατά 50% το 2014 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί από τον Ιανουάριο του 2017 ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αποδώσει και τα υπόλοιπα. Χρήματα που εν τέλει βγαίνουν από την υπερφορολόγηση, την εσωτερική στάση πληρωμών, τις παρακρατημένες επιστροφές φόρου, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, χρήματα από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε η κ. Μάρκου.
Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση τόνισε: «Έχετε το θράσος να τα παρουσιάζετε ως χριστουγεννιάτικο μποναμά. Δεν έχετε ένα ψήγμα ντροπής. Αυτά ανακοινώθηκαν όχι γιατί σας έπιασε ο πόνος για τους ένστολους αλλά γιατί κάνετε τα πάντα για να περισώσετε τον εκλεκτό σας εταίρο».
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την καταβολή των αναδρομικών αλλά αυτή θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και όχι επιλεκτική.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμφωνία της ΔΗΣΥ στην τροπολογία «για να πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι» δεν συνιστά και συμφωνία στον νόμο Κατρούγκαλου.
«Φέρνετε σήμερα τροπολογία για τα αναδρομικά στους ένστολους και τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Συμφωνούμε με την καταβολή. Όμως συμφωνούμε απρόσκοπτα και όχι επιλεκτικά. Γιατί επικαλείστε απόφαση του ΣτΕ αλλά στην πραγματικότητα επικαλείστε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί. Περιορίζετε αυθαίρετα τα αναδρομικά στο 2016, επικαλούμενοι τον νόμο Κατρούγκαλου. Σας έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη τα κακώς κείμενα του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε το τσουνάμι των δικαστικών αποφάσεων που έρχεται» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της περαιτέρω περικοπής συντάξεων, θυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
«Έχετε τσακίσει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ασφαλιστικούς νόμους σας» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που ψήφισαν τους ασφαλιστικούς νόμους, ότι υλοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
«Οι αλλεπάλληλοι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων τσάκισαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές που δίνονται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι υπηρεσίες πρόνοιας που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν», πρόσθεσε ο βουλευτής και τόνισε πως το ζήτημα είναι ταξικό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που σήμερα ολοένα και περισσότερο υπονομεύεται.
Ειδικά για την τροπολογία των αναδρομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι αποδίδεται ένα μέρος των κλεμμένων αναδρομικών των συνταξιούχων, η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, ούτε καλύπτει τις απώλειες των συνταξιούχων.
«Η κυβέρνηση, με την τροπολογία, επιχειρεί να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που οδήγησε δήθεν στην κανονικότητα, ενώ αποδεικνύεται ότι αποδίδει ένα μέρος μόνο των αναδρομικών, των κλεμμένων δηλαδή, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Επιχειρεί από τη μία να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τις μεγάλες περικοπές και από την άλλη να κλείσει τον δρόμο στη διεκδίκηση των απωλειών των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την παράγραφο 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας που είναι απαράδεκτη», συνέχισε ο κ. Κατσώτης διότι, όπως υποστήριξε, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις.
«Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Να αναρωτηθούμε όμως: ο τρόπος που γίνεται με την εφάπαξ καταβολή είναι κάτι που το αντέχει η οικονομία; Δεν θα οδηγηθούμε έτσι σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό ή δεν θα εκπέμψουμε τα λάθος μηνύματα προς το εξωτερικό;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.
«Αύριο, μεθαύριο, θα έρθουν συνταξιούχοι πάλι με δικαστικές αποφάσεις. Πάλι το ίδιο θα κάνουμε; Και καθότι ζούμε τις ημέρες του ευλογημένου Δημοσίου, υπάρχει και ο δύσμοιρος ιδιωτικός τομέας, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες, ΜΜΕ, η μεσαία τάξη γενικότερα. Πότε θα δουν κάτι; Γιατί το μόνο που βλέπουν είναι υπερφορολόγηση για να κάνετε εσείς μετά το κομμάτι σας με επιδόματα και αναδρομικά» υποστήριξε ο κ. Μαυρωτάς.
Και συμπλήρωσε: «Χωρίς τη μεσαία επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη, καμία ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Να ξέρετε ότι με αυτό τον πολύ επικοινωνιακό τρόπο που κάνετε αυτή την πολιτικών των επιστροφών ή των παροχών με πανηγυρικές εξαγγελίες, μπορεί να ευχαριστείτε κάποιους, αλλά κάποιους άλλους, τους outsiders του κρατικοδίαιτου συστήματος, νομίζω τους ανεβάζετε στα κάγκελα».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!