Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο για όλη τη Θεσσαλονίκη
06/11/2018
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο για όλη τη Θεσσαλονίκη
Άνοιξε η πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως Μητροπολιτικού Πάρκου, στον ομώνυμο Δήμο της Θεσσαλονίκης.
Η εμβληματική παρέμβαση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκήρυξης αφορά στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», το οποίο έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί, προκειμένου να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα βελτιώσει άρδην την ποιότητα ζωής σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Η πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 12,3 εκ. ευρώ και αφορά και σε άλλες ανάλογες παρεμβάσεις στους υπόλοιπους Δήμους, εκτός του Παύλου Μελά, που συμμετέχουν στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλαμαριάς, Δέλτα, Πυλαίας – Χορτιάτη). Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος από το διαθέσιμο προϋπολογισμό θα απορροφήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «είχαμε δεσμευτεί ότι θα διαθέσουμε τα πρώτα 10 εκ. ευρώ για να κάνουμε πράξη το όραμα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αποκτήσουν σε έναν πολύτιμο ελεύθερο χώρο ένα πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας, σπουδαίας περιβαλλοντικής αξίας, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης, βελτιώνοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Αυτή τη δέσμευση κάνουμε πράξη με τη συγκεκριμένη προκήρυξη. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων εντός του πρώην στρατοπέδου και δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Δήμου Παύλου Μελά, της Πολιτείας και όλων των φορέων για τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Η συνεργασία όλων μας (Περιφέρειας, Δήμου, Υπουργείων, Εκκλησίας, επιστημόνων και βέβαια κινημάτων πολιτών) οδήγησε στην παραχώρηση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, στην εκπόνηση ενός εξαιρετικού σχεδίου αξιοποίησης, που εμπεριέχει το όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη και στη διασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ώστε αυτό το όραμα να γίνει πράξη. Θέλω να επισημάνω ότι η Περιφέρεια έκανε το καθήκον της και διασφάλισε τη χρηματοδότηση για να γίνουν τα πρώτα έργα. Ωστόσο, όπως είχα τονίσει και κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδιασμού για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου ‘Παύλου Μελά’ σε Μητροπολιτικό Πάρκο για όλη τη Θεσσαλονίκη, τα κονδύλια αυτά δεν αρκούν για να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από τη μελέτη παρεμβάσεις. Οφείλουν και οι άλλοι φορείς να δείξουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός στο σύνολό του, ώστε να μη μείνει ημιτελές ένα τόσο εμβληματικό έργο για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης».
Η δράση που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αφορά μόνο στη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά και σε αντίστοιχες (έστω και μικρότερης εμβέλειας, αλλά εξίσου σημαντικές) παρεμβάσεις στους υπόλοιπους Δήμους, οι οποίοι επίσης καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να χρηματοδοτηθούν, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Εστιάζει στη μετατροπή χώρων –αστικών οικοπέδων σημαντικής έκτασης- εντός ή στο όριο του αστικού χώρου, στους οποίους κατά το παρελθόν είχαν αναπτυχθεί ασύμβατες με τον αστικό χαρακτήρα χρήσεις και οι οποίοι μετά τη μετακίνηση των χρήσεων αυτών παραμένουν αναξιοποίητοι.
Οι χώροι αυτοί στην πλειοψηφία τους αποτελούν περιοχές που χαρακτηρίζονται σήμερα από εγκατάλειψη ενώ λόγω των χρήσεων που υπήρχαν εκεί (στρατιωτικές, βιομηχανικές), είναι ύποπτοι για εκτεταμένη ρύπανση των εδαφών που έχει προκληθεί είτε από την απόθεση αποβλήτων απευθείας στο έδαφος, όταν σε αυτούς λειτουργούσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, είτε από διαρροές υπόγειων δεξαμενών καυσίμων που ήταν εγκατεστημένες εκεί. Επιπλέον λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης και της μη επαρκούς φύλαξής τους, σε πολλές περιπτώσεις στους χώρους αυτούς έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες παράνομες αποθέσεις αποβλήτων και μπαζών που προβλέπεται να απομακρυνθούν καθώς συνιστούν ενεργές πηγές υγειονομικού κινδύνου.
Περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν στην αποκατάσταση και εξυγίανση εδαφών, την ανάπτυξη και διαμόρφωση χώρων αστικού πρασίνου, τη δημιουργία μονοπατιών και πράσινων διαδρομών, την ανάδειξη (με ήπιες παρεμβάσεις) κτισμάτων αρχιτεκτονικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος – όπου υπάρχουν, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού μικρής κλίμακας (παγκάκια, αστικός φωτισμός κλπ).
Η αύξηση των επιφανειών και του όγκου του αστικού πρασίνου θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα των χώρων παρέμβασης. Επιπρόσθετα θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσα από μηχανισμούς προσρόφησης και κατακράτησης ρύπων και σκόνης από τα φυτά, θα δημιουργήσει φυσικές επιφάνειες απορρόφησης του θορύβου και των ακτινοβολιών μειώνοντας την έκθεση παρακείμενων περιοχών κατοικίας σε αυτά και θα ενισχύσει την αστική οικολογία βελτιώνοντας τα αστικά ενδιαιτήματα. Παράλληλα, η αναβάθμιση και η δημιουργία χώρων - διαδρόμων πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας αναμένεται επίσης να επηρεάσει θετικά την κοινωνική συνοχή, ενισχύοντας την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση των κατοίκων ευρύτερων περιοχών, ενώ κατά περίπτωση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην επιχειρηματικότητα μιας περιοχής, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας σε αυτή.