Κυβερνητική αισιοδοξία για τις συντάξεις


Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το Μαξίμου εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν δεκτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. «Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει με τις ελληνικές θέσεις. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο, «είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν».
Σε ερώτηση για δημοσίευμα (των «Νέων») σύμφωνα με το οποίο οι μη περικοπές θα αφορούν μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν έχει καμιά σχέση με τη διαπραγμάτευση την εποχή του μνημονίου.
«Όσοι βιάζονται ή όσοι θέλουν να γίνουν μάντεις κακών ή όσοι θέλουν να βιαστούν ως προς το αποτέλεσμα της συζήτησης, νομίζω ότι θα ήταν καλό να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται. Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άναψαν το «πράσινο φως» για άμεση επίλυση του θέματος, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.
Σήμερα, Δευτέρα, ο Σόλτς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «κινείται πολύ λογικά και σοφά», αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, ενώ χαρακτήρισε ως «αποκύημα φαντασίας» το περιεχόμενο του ελληνικού δημοσιεύματος.
«Σαφές είναι ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό καλά, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν. Σε αυτές ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή έπειτα από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Σολτς, επιδοκιμάζοντας την Αθήνα για τη «διαδικασία διαλόγου» που ακολουθεί.
«Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέλος».
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν την αισιοδοξία τους για θετική έκβαση στο EuroWorking Group (EWG) της προσεχούς Πέμπτης, όσον αφορά τα ελληνικά ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι EWG θα πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις: μία που χαρακτηρίζεται ειδική και θα έχει θέμα μόνο την Ελλάδα και μια δεύτερη που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.
Το βράδυ της επόμενης Δευτέρας, λοιπόν, η Αθήνα θα μάθει την ετυμηγορία των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τις συντάξεις και το εύρος των παροχών που μπορεί να εφαρμόσει από το 2019. Όπως έχει αναφέρει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Μάριος Χριστοδούλου, όλα θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος τον Οκτώβριο που θα προσκομίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης στην ευρω-ομάδα.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις και εάν υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, θα προκύψει μια «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα υπάρξει «τρύπα» και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει στα επίπεδα του 3,6% του ΑΕΠ και όχι στο 3,45% του ΑΕΠ που το υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Η διαφορά αυτή πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τις διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη: η ελληνική πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 2,5% στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, ενώ οι Ευρωπαίοι μόλις 2%. Το ΔΝΤ δίνει πρόβλεψη για 2,4% του ΑΕΠ. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τις Βρυξέλλες στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα του 2019 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλείσει στην πρωινή συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!