Οι πιο αισιόδοξοι στην Ευρώπη οι Έλληνες οικονομικοί διευθυντές εταιρειών
Τον μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας μεταξύ των Ευρωπαίων CFOs (οικονομικοί διευθυντές εταιρειών), εμφανίζουν οι CFOs εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως καταγράφεται σε σχετική έρευνα της Deloitte European CFO Survey Autumn 2018. Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.373 CFOs από την Ελλάδα και άλλες 19 χώρες από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος αισιοδοξίας των Ελλήνων CFOs (συμψηφισμός αισιόδοξων – απαισιόδοξων) αναφορικά με το μέλλον της εταιρείας τους, αγγίζει το 39%, 3% μεγαλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο CFO Survey της Deloitte, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των υπολοίπων Ευρωπαίων CFOs. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος αισιοδοξίας στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης βρίσκεται στο -2%, με τους Έλληνες CFOs να νιώθουν την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το μέλλον, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Αναφορικά με το μέγεθος της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί, το ποσοστό των Ελλήνων CFOs που δηλώνουν αβέβαιοι για το μέλλον υποχώρησε κατά 37%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μεταβολή προς τα κάτω μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, το 51% των Ελλήνων CFOs δηλώνει ότι το επίπεδο της αβεβαιότητας με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η επιχείρησή τους είναι υψηλό, ενώ το ποσοστό αυτό σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα εμφανίζεται κατά 32% μικρότερο.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα:
⇒ Η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό «σημάδι αισιοδοξίας» του European CFO Survey Autumn 2018, τονίζοντας πως το ποσοστό των CFOs που επιθυμούν να πάρουν κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο αυξήθηκε κατά 12%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμής (32%), από καταβολής της έρευνας (άνοιξη 2016). Την ίδια στιγμή, η διάθεση για επιχειρηματικά ρίσκα, υποχωρεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις απαντήσεις των CFOs που συμμετέχουν στην έρευνα.
⇒ Οι τρεις πρώτοι παράγοντες που ενέχουν σημαντικό ρίσκο για την επιχείρησή τους, όπως απαντούν οι Έλληνες CFOs, είναι οι διαθέσιμες οικονομικές προοπτικές και η ανάπτυξη, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το περίπλοκο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Πηγή: www.efsyn.gr