Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία


Διαιρεμένο το Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων έπειτα από οκτώ χρόνια, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Το αποτέλεσμα προϊδεάζει για μια ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στη Βουλή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των εκλογών που χαρακτηρίζονταν δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του, έγραψε στο twitter: «Τεράστια επιτυχία. Σας ευχαριστώ όλους!»
Tremendous success tonight. Thank you to all!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 Νοεμβρίου 2018
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Τραμπ τηλεφώνησε στην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και τη συνεχάρη για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς.
Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων μια δικομματική ατζέντα και θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ).
Η ίδια αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.
Αριθμός-ρεκόρ γυναικών, προερχόμενων κυρίως από τους Δημοκρατικούς, εκλέγεται στο Κογκρέσο.
Ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την αμερικανική προεδρία, ο Μιτ Ρόμνεϊ, εξελέγη στη Γερουσία, εξέλιξη που σηματοδοτεί και επισήμως την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή και του προσφέρει μια περίοπτη θέση στην Ουάσινγκτον, όπου θα είναι σε θέση να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχουν ήδη διασταυρώσει τα ξίφη τους.
«Δεσμεύομαι να σας εκπροσωπώ με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και με τρόπο που θα σας κάνει υπερήφανους», έγραψε στο twitter ο 71χρονος Ρόμνεϊ απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του.
Ο γερουσιαστής του Τέξας επανεξελέγη προσφέροντας μια σημαντική νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπειτα από μια αμφίρροπη αναμέτρηση με τον δημοκρατικό Μπέτο Ο' Ρουρκ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δικτύων ABC και NBC, ο Τεντ Κρουζ επικρατεί ξεκάθαρα του 40χρονου ανερχόμενου αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η νίκη του Κρουζ επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν την κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.
Η Δημοκρατική υποψήφια βουλευτής Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Δικηγόρος και λάτρης των πολεμικών τεχνών, η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ.
Η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η Πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο κυβερνήτη, τον δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στη Βουλή των Αντιπροσώπων επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον.
Το 2015 η Κέιτ Μπράουν ήταν η πρώτη αμφιφυλόφιλη κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ και εξελέγη στην πολιτεία του Ορεγκον.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!