Σάλος από τις αποκαλύψεις των Football Leaks


Σάλο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο προκαλούν οι αποκαλύψεις των εγγράφων Football Leaks για την παραβίαση του Fair Play Financial από την Παρί Σ.Ζ. και τη Μάντσεστερ Σίτι, με τη βοήθεια του προέδρου της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, αλλά και τη συμφωνία για τη μελλοντική ευρωπαϊκή Super League με τη συμμετοχή 11 ιδρυτικών μελών συλλόγων και πέντε προσκεκλημένους.
Και όλα αυτά την ώρα που τα Football Leaks ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για υπόθεση ντόπινγκ ενός παγκόσμιου αστέρα αλλά και για τα μοντέλα φοροδιαφυγής των μεγάλων συλλόγων της Premier League.
Για τα έγγραφα συνεργάστηκαν 14 ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Spiegel, το Reuters, το Mediapart, η Le Soir και η L' Espresso.
Σύμφωνα με τα Football Leaks, η Παρί Σ.Ζ. έλαβε με δόλιο τρόπο από την κυβέρνηση του Κατάρ χρηματικό ποσό που έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τον αποκλεισμό της από το Champions League αφού πρόκειται για υπερτιμημένο πακέτο χορηγιών.
Από την πλευρά της η Σίτι είχε έσοδα 2,7 δισ. με παρόμοιες τακτικές, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, φέρεται να είχε ενεργό ρόλο -μαζί με αξιωματούχους της UEFA και της FIFA- ώστε να καλύπτονται οι απάτες του αγγλικού κλαμπ.
Κεντρικό ρόλο στις καλύψεις των παρατυπιών των Παρί και Σίτι φέρεται να έχει ο νυν πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, που την περίοδο 2011-2013 έκανε διάφορες συναντήσεις με τους Άραβες παράγοντες των δύο ομάδων (κάτι που δεν επιτρέπεται εξαιτίας του θεσμικού ρόλου του), δίνοντάς τους απόρρητες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς να γλιτώσουν από τις κυρώσεις.
Ο Ινφαντίνο δεν άφησε αναπάντητα τα δημοσιεύματα. «Είναι πάντοτε πρόκληση το να αλλάζεις πράγματα, να προχωράς και να ενώνεις τον κόσμο ώστε να τα κάνεις καλύτερα. Και εφαρμόζοντας με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις στη FIFA, ήμουν πάντοτε σίγουρος ότι θα συναντούσα μεγάλη αντιπαλότητα, ειδικά από αυτούς που δεν μπορούν πια να βγάλουν ντροπιαστικά κέρδος από το σύστημα στο οποίο ανήκαν», αναφέρει σε δήλωσή του και προσθέτει:
«Αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκλέχτηκα και για εμένα υπάρχει μόνο ένα και μοναδικό στοιχείο στο οποίο έχω επικεντρωθεί, να βελτιώσω και να αναπτύξω το ποδόσφαιρο σε παγκόσμια κλίμακα. Τώρα είμαι πιο αφοσιωμένος και αποφασισμένος από ποτέ για να εκπληρώσω τον στόχο μου».
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και όσα έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τα σχέδια για μια κλειστή ευρωπαϊκή Super League, που θα περιλαμβάνει τους κορυφαίους συλλόγους.
Το Spiegel υποστηρίζει ότι οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο ήδη πριν από τη συμβιβαστική συμφωνία το 2016 με την UEFA και ότι πρόσφατα σχεδιάστηκε νέο πλάνο από την ισπανική εταιρεία Key Capital Partners για τη Ρεάλ Μαδρίτης, το οποίο προβλέπει 11 ευρωπαϊκές ομάδες που πρόκειται να δημιουργήσουν μία Super League το 2021, όταν λήξει η συμφωνία για την κατανομή των εσόδων του Champions League.
Η εταιρεία Key Capital δεν σχολίασε το δημοσίευμα παρότι της ζητήθηκε, ενώ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν ήρθε σε επαφή μαζί της το Reuters.
Οι 11 «ιδρυτές» δεν θα μπορούσαν να υποβιβαστούν από τη Super League, η οποία θα έχει πέντε «φιλοξενούμενες ομάδες» για να αποτελέσει έναν σύνολο 16 ομάδων, αντικαθιστώντας το σημερινό Champions League με 32 ομάδες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το Spiegel σημειώνει ότι στις 22 Οκτωβρίου οι Key Capital Partners της Μαδρίτης έστειλαν mail στον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου με τίτλο «Σχέδιο συμφωνίας των δεκαέξι», το οποίο περιλάμβανε ένα δεσμευτικό πλάνο 13 σελίδων για τα 11 σωματεία που αναφέρονται ως «ιδρυτές».
Οι ιδρυτικές ομάδες -οι οποίες δεν θα αντιμετωπίσουν υποβιβασμό για 20 χρόνια- είναι οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Τσέλσι, Άρσεναλ, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μίλαν και  Μπάγερν.
Οι πέντε «αρχικοί φιλοξενούμενοι», σύμφωνα με το έγγραφο, είναι οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Ίντερ και Ρόμα.
Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ομάδες πρέπει να υπογράψουν το «πλάνο των όρων» τον Νοέμβριο του 2018.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν από το Reuters.
Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι, Παρί ΣΖ , Άρσεναλ, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα και η Μαρσέιγ δεν ήταν επίσης άμεσα διαθέσιμες να σχολιάσουν.
Μόνο η Μπάγερν σημείωσε ότι «δεν γνωρίζει τα πρόσφατα σχέδια για μια λεγόμενη Super League, που επίσης ανέφερε το Der Spiegel, ούτε συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις σχετικές με τέτοια σχέδια».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!