Πιέζει η Google την Ε.Ε. για να αποφύγει τον φόρο πνευματικών δικαιωμάτων


Με κλείσιμο της υπηρεσίας Google News απειλεί η διάσημη εταιρεία-κολοσσός του διαδικτύου Google, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση προκειμένου να μην ψηφιστεί ο φόρος (link tax) που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εφαρμοστεί στις χώρες της «γηραιάς ηπείρου».
Ο εν λόγω φόρος αφορά την αποζημίωση εκδοτών και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης για το πρωτογενές τους περιεχόμενο, το οποίο φιλοξενείται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηχανές αναζήτησης. Η αποζημίωση δεν αναφέρεται μόνο στην περίπτωση αναδημοσίευσης ολόκληρου του δημοσιεύματος, αλλά ακόμα και μερικών λέξεών του.
Σε περίπτωση που κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή μηχανή αναζήτησης δεν καταβάλλει το αντίτιμο για τα πνευματικά δικαιώματα, θα αντιμετωπίσει τις σχετικές κυρώσεις.
Ο αντιπρόεδρος ειδήσεων της Google, Richard Gingras, τόνισε ότι δεν επιθυμεί να τερματίσει την υπηρεσία Google News, ωστόσο η εταιρεία του προβληματίζεται έντονα για τα ευρωπαϊκά σχέδια.
Επίσης, ο Gingras υπενθύμισε ότι ανάλογο φόρο επιχείρησε να επιβάλει η Ισπανία, ωστόσο αυτός γύρισε «μπούμερανγκ» στα ΜΜΕ, καθώς η Google έκλεισε την υπηρεσία Google News στην Ισπανία, προκαλώντας πτώση επισκεψιμότητας στους τοπικούς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους.
«Δεν θέλουμε κάτι ανάλογο να συμβεί στην Ευρώπη», είπε με νόημα ο εκπρόσωπος της Google, συμπληρώνοντας ότι αυτό που επιδιώκει η εταιρεία του είναι τη συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εξάλλου επισήμανε ότι η Google δεν καρπώνεται έσοδα από διαφημίσεις, χάρη στη χρήση της εν λόγω υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προτάσεις υποστηρίχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από τους ευρωβουλευτές τον περασμένο Σεπτέμβριο και πρόκειται να ψηφιστούν τον Ιανουάριο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά της η Google ευελπιστεί να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πριν επικυρωθούν οι σχετικές προτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Google έχει ήδη κληθεί να πληρώσει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο της επιβλήθηκε από την Ε.Ε. για παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!