Στην Πολωνία οριστικοποιούνται οι όροι της Συμφωνίας για το Κλίμα
Στο Κατοβίτσε της Πολωνίας διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24), τρία χρόνια από τη συμφωνία-σταθμό του Παρισιού για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μία ημέρα μετά το G20 της Αργεντινής, όπου οι ΗΠΑ -για ακόμα μια φορά- διαχώρισαν τη θέση τους.
Οι σύνεδροι από όλο τον κόσμο -περίπου 200 χώρες και οργανισμοί- για δύο εβδομάδες θα συζητήσουν τρόπους για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και την υλοποίηση του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Στόχος, στις 14 Δεκεμβρίου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για μια «δίκαιη μετάβαση» από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επί της ουσίας θα προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν τους τεχνικούς όρους για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η σύνοδος COP24 ξεκινά με τη θετική κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι 19 από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη στο Μπουένος Άιρες, όπου δήλωσαν ότι παραμένουν δεσμευμένες στους στόχους και τις αποφάσεις της συμφωνίας του Παρισιού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαχώρισε τη θέση του, η οποία καταγράφηκε και στο ανακοινωθέν, δηλώντας ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, με δεδομένο ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα πρέπει να αναληφθεί δράση το ταχύτερο και σύμφωνα με πρώην επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ο πλανήτης «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και «η αποφασιστική δράση μέσα σε μια διετία είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει».
Την ίδια στιγμή, έχουν εκφραστεί ανησυχίες, καθώς η φιλοξενούσα τη διάσκεψη Πολωνία, είχε ζητήσει χορηγίες για της διεξαγωγή της ακόμη και από επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμίν Λατσέτ, η Γερμανία θα ήθελε ένα προσχέδιο συμφωνίας για την οριστική κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στη διάρκεια της διάσκεψης, ωστόσο η επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα ανέβαλε τη σύνταξη των προτάσεων μέχρι την επόμενη σύνοδο, το 2019.
Με αφορμή τη σύνοδο του Κατοβίτσε, 65.000 πολίτες και ακτιβιστές διαδήλωσαν στο κέντρο των Βρυξελλών, ζητώντας την ταχύτερη ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του πλανήτη.
Με συνθήματα όπως «Αν δεν είσαι μέρος της λύσης, είσαι μέρος του προβλήματος» και «Απαίτησε τη διάσωση του κλίματος» ή «Σήκω πάνω και δώσε τη μάχη σου», πλημμύρισαν τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας, στην προσπάθειά τους να ξυπνήσουν συνειδήσεις και να πιέσουν τους ηγέτες να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις υπέρ του κλίματος.
Πηγή: www.efsyn.gr