Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίαςκαι Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου σε διημερίδα στην Έδεσσα, με θέμα «Η Ευρώπη της Αυτοδιοίκησης»

Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου σε διημερίδα στην Έδεσσα, με θέμα «Η Ευρώπη της Αυτοδιοίκησης»

Στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, οι οποίες θα στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου στο χαιρετισμό της σε διημερίδα στην Έδεσσα με θέμα «Η Ευρώπη της Αυτοδιοίκησης».
«Αποδώσαμε με τόλμη μια σειρά από στρατόπεδα και ελεύθερους χώρους πρασίνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γεννήθηκαν οι προκλήσεις αξιοποίησής τους» είπε χαρακτηριστικά η κα. Νοτοπούλου.
«Η συζήτηση για την πόλη είναι κρίσιμη, από την πόλη των Δικαιωμάτων και των περιορισμών περάσαμε στην πόλη των θυλάκων» τόνισε η Υφυπουργός επισημαίνοντας πως το δικαίωμα χρήσης του χώρου στην πόλη των θυλάκων (των πολυκαταστημάτων, των Bar με Face Control, του αεροδρομίου), γίνεται ένα δικαίωμα που θεμελιώνεται στην εξαίρεση.
Επανέρχεται λοιπόν το “ Δικαίωμα στην πόλη” που θέτει ως στόχο ο Ανρί Λεφέβρ, το οποίο “ για να επιτευχθεί, απαιτείται η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι κοντά στον πολίτη, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του και να είναι σε θέση να δίνει άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών κατέληξε η κα. Νοτοπούλου.
Η Υφυπουργός επεσήμανε ακόμη πως η καθημερινή επαφή με τους πολίτες, η ανάδειξη των προβλημάτων τους και η ανάπτυξη άμεσης δράσης για την επίλυσή τους πρέπει να είναι από τα βασικά καθήκοντα των τοπικών αρχών στις βιώσιμες πόλεις.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η θεσμική ολοκλήρωση και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διασφάλιση της οικονομικής της αυτοτέλειας και η καλύτερη οργάνωση της τόνισε η Υφυπουργός και αναφέρθηκε παράλληλα στα προγράμματα του ΦιλόΔημου τα οποία αναστήλωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήταν το μεγάλο θύμα των μνημονίων.
Η Υφυπουργός αναφερόμενη στον «Κλεισθένη» υπογράμμισε πως ενισχύει τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης. «Η ψήφιση της απλής αναλογικής είναι μια τομή, πιστή στα ιδανικά της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις αντιστροφής του ελλείμματος αντιπροσωπευτικότητας, που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο πολιτικό μας σύστημα, κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Με κορύφωση την μνημονιακή περίοδο” υπογράμμισε η κα. Νοτοπούλου.
Αναφορικά με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , η κα. Νοτοπούλου υπογράμμισε πως αποτελούν μια κρίσιμη μάχη. «Μια μάχη που πρέπει να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για να υπερασπιστούμε την προοδευτική αυτή μεταρρύθμιση και να εξασφαλίσουμε την θετική προοπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να δώσουμε τον αγώνα για να εκλεγούν, στην διοίκηση των δήμων και των περιφερειών, πολιτικές δυνάμεις που θα κάνουν τις πόλεις βιώσιμες και φιλικές προς τους πολίτες, που θα ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Που θα  πρωταγωνιστούν σε τοπικό επίπεδο στον αγώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!