Σε θέση μάχης η γαλλική κυβέρνηση και τα «κίτρινα γιλέκα»


Παρά την αναστολή της επιβολής του περιβαλλοντικού φόρου στα καύσιμα που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, τα «κίτρινα γιλέκα» φέρονται αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι ακραία και κακοποιά στοιχεία ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στις διαδηλώσεις.
Μετά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων από τα «κίτρινα γιλέκα», αλλά και έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σήμερα (Τρίτη) η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της, επιδιώκοντας να βρει διέξοδο στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε την αναστολή της επιβολής του περιβαλλοντικού φόρου στα καύσιμα, προανήγγειλε δημόσιο διάλογο και τόνισε ότι «κανένας φόρος δεν αξίζει τόσο ώστε να θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας».
Ο Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε εξάμηνη αναστολή του περιβαλλοντικού φόρου και του μέτρου της μετατροπής των μηχανών ντίζελ, υποσχόμενος ότι αυτά δεν θα εφαρμοστούν μέχρι να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με όλους. Επίσης, αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσωρινά αναστέλλει και τους τεχνικούς ελέγχους στα αυτοκίνητα. Όπως είπε, δεν θα υπάρχει αύξηση στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Μάιο του 2019.
Ωστόσο, τόσο τα «κίτρινα γιλέκα» όσο και εκπρόσωποι από συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
«Οι ενέργειές μας θα συνεχιστούν... τα αιτήματά μας ξεπερνούν αυτές τις ανακοινώσεις», ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από τα «κίτρινα γιλέκα», καλώντας σε νέες κινητοποιήσεις για τις ερχόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, υπογράμμιζε ότι εν όψει των νέων διαδηλώσεων, θα υπάρξει περαιτέρω κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων και θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ακραία και κακοποιά στοιχεία που καλούν σε βία και οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!