Δεκαετής κάθειρξη με αναστολή για ζημιά 1 εκατομμυρίου ευρώ στο ΑΠΘ
Κάθειρξη δέκα ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην διευθυντή της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ για ζημιά που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ από τη μη είσπραξη ενοικίων των πανεπιστημιακών κυλικείων. Το δικαστήριο πάντως, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και τον άφησε ελεύθερο με τριετή αναστολή ως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, για αδικήματα που διέπραξε, κατά το κατηγορητήριο, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2008 και 2012. Από τη θέση του ωστόσο, απομακρύνθηκε μόλις το 2014.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ και κατ' αντιπαράσταση εξέταση του άλλοτε διοικητικού πανεπιστημιακού στελέχους, με δύο πρώην πρυτάνεις του ΑΠΘ, για τα οικονομικά των κυλικείων που διαχειρίζεται η εταιρεία: Εκείνων της φοιτητικής λέσχης, της πολυτεχνικής σχολής, του τμήματος νομικών - οικονομικών επιστημών, της κεντρικής βιβλιοθήκης και της φιλοσοφικής.
Ο πρώην διευθυντής, φέρεται ότι δεν εισέπραττε τα μισθώματα από τους επιχειρηματίες που τα εκμεταλλεύονταν, δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, δεν καταλόγιζε τόκους υπερημερίας, έδινε σιωπηρές παρατάσεις στην εξόφληση των ενοικίων, δεν εισέπραττε επιταγές που είχε στα χέρια του, δεν ενημέρωνε τα άλλα μέλη της διοίκησης της εταιρείας και διέπραξε μια σειρά παραλείψεων που εντοπίστηκαν από την έρευνα.
«Οι παρατάσεις της διάρκειας των μισθώσεων κατά παράβαση των όρων των μισθωτηρίων συμβολαίων γίνονταν σιωπηρώς, ενώ υπήρχαν μεγάλα χρηματικά υπόλοιπα», ανέφερε το βούλευμα του συμβουλίου εφετών.
Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί αρχικά τα ονόματα των πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου και Αναστάσιου Μάνθου, που όμως, όπως προέκυψε κατά την έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς, δεν είχαν καμιά ουσιαστική ευθύνη.
Επίσης, πλημμελήματα προέκυψαν και για μέλη του δ.σ. της εταιρείας, αλλά δεν ασκήθηκε δίωξη εις βάρος τους, λόγω παραγραφής.
Για την αποκάλυψη της υπόθεσης, το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους όσων παραστατικών μπόρεσε να εντοπίσει στην ΕΑΔΠ, ενώ έλαβε καταθέσεις από στελέχη και εργαζόμενους της εταιρίας. Στο πόρισμα του διαπίστωνε αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς από την έρευνα την οποία διεξήγαγε προέκυψε ότι η ΕΑΔΠ και κατά συνέπεια το Πανεπιστήμιο, ζημιώθηκε οικονομικά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ εστιάστηκε κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των κυλικείων.
Το καλοκαίρι του 2012 ο Τύπος είχε αποκαλύψει ότι ο τότε διευθυντής της ΕΑΔΠ συμμετείχε ως μέτοχος ενός από τα πλέον κεντρικά bar - restaurant στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, στενό συγγενικό πρόσωπο του συνεταίρου του φέρεται ότι συμμετείχε στην εταιρία, η οποία διαχειριζόταν το κυλικείο της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης...
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρώην διευθυντής της ΕΑΔΠ συναλλασσόταν με επιχειρηματικό όμιλο, το πρωί ως εκμισθωτής του και το βράδυ ως συνεταίρος του.
Απολογούμενος στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι είναι αθώος και η οποία καθυστέρηση υπήρξε είχε να κάνει με το κοινωνικό πρόσωπο του ΑΠΘ, καθώς στο ίδρυμα είχε παγιωθεί από ετών μια σιωπηρή ανοχή στην καταβολή ενοικίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στο ίδρυμα.
Μάλιστα, η εισαγγελέας της έδρας έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του προτείνοντας να απαλλαγεί, ωστόσο το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη και τον καταδίκασε.
Η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1994 με το Π.Δ. 349/94, το οποίο αποτελεί και το καταστατικό που διέπει τη λειτουργία της.
Σκοπός της Εταιρίας είναι: Η αξιοποίηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του ΑΠΘ
Η προώθηση της ορθότερης διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, προς πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.
Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η ΕΑΔΠ εκχωρούνται σε αυτήν κατά χρήση με αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, και η αξιοποίησή τους γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και με άξονα το συμφέρον του ΑΠΘ.
Η Εταιρία ασκεί τις εξής δραστηριότητες:
Βάσει του καταστατικού της οι πόροι της Εταιρίας είναι:
Πηγή: www.efsyn.gr