Πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ


Με εκτενείς αναφορές τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας στο κοινοβούλιο της γειτονικής μας χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η Βουλή αποδέχεται το νέο όνομα», είναι ο τίτλος του άρθρου του Guardian, τονίζοντας ότι το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αλλαγής ονόματος της χώρας.
«Η Μακεδονία συμφωνεί στην αλλαγή ονόματος» αναφέρει το BBC, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για ένα «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters κάνει αναφορά στην εναρκτήρια ομιλία του Ζ. Ζάεφ στην Βουλή που τόνισε ότι η αλλαγή ονόματος θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον, στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στη συμμετοχή στην Βορειοατλαντική συμμαχία.
«Αυτό που επισήμως ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τώρα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την επίσημη αγγλική εκδοχή», τονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
«Η Μακεδονία ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην αλλαγή ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία» μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Για μια «ιστορική κίνηση» αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ κάνει λόγο το Euronews.
Για ένα «ιστορικό βήμα» κάνουν λόγο οι Financial Times.
Το Associated Press αναφέρει ότι οι βουλευτές της ΠΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της, στο ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο usnews κάνει λόγο για το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ και τα συγχαρητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.
Η Washington Post δίνει έμφαση στην ιδιαίτερη ικανοποίηση που εξέφρασαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Σημειώνουν ακόμη ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έγραψε στο twitter «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στην ζωή μας».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!