54 ΜΚΟ κατηγορούν την Ε.Ε. για συνενοχή στην τραγωδία


Η Oxfam και άλλες 53 ΜΚΟ καταγγέλλουν σε ανοιχτή επιστολή τους, που δόθηκε σήμερα (Παρασκευή) στη δημοσιότητα, ότι οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μετατραπεί σε «συνενόχους» στην «τραγωδία» των μεταναστών που παίρνουν τη θαλάσσια οδό από τη Λιβύη προς την Ιταλία, προτρέποντάς τις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να σταματήσουν να επαναπροωθούν μετανάστες στη λιβυκή επικράτεια.
Το 2017 η Ιταλία και η Λιβύη υπέγραφαν, με την υποστήριξη της Ε.Ε., μια συμφωνία για να αναχαιτιστούν οι ροές μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία: η Ρώμη και οι Βρυξέλλες δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τη λιβυκή ακτοφυλακή, η Τρίπολη να εμποδίζει μετανάστες να αναχωρούν από τις λιβυκές ακτές προς την Ευρώπη.
Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν, «πάνω από 5.300 γυναίκες, άνδρες και παιδιά χάθηκαν στη Μεσόγειο», αναφέρουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στην ανοιχτή επιστολή τους.
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν μετατραπεί σε «συνενόχους της τραγωδίας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους», καθώς «αρνούνται θεμελιώδη δικαιώματα σε ανθρώπους που έχουν εξοριστεί κι επιδεινώνουν τον κίνδυνο που έχουν ήδη αντιμετωπίσει στη θάλασσα επαναπροωθώντας τους στη Λιβύη».
Στο κείμενό τους οι οργανώσεις επικαλούνται αφηγήσεις μεταναστών που κρατούνται στη Λιβύη και καταγγέλλουν τις φρικιαστικές συνθήκες.
«Πολλοί υφίστανται κακομεταχείριση πριν πωληθούν σε ένοπλες οργανώσεις ή ως σκλάβοι», επισημαίνει στέλεχος του γαλλικού παραρτήματος της Oxfam.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν τις κυβερνήσεις να «σταματήσουν να επαναπροωθούν τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα στη Λιβύη».
Αξιώνουν, τέλος, από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να υποστηρίξουν «τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» και να φροντίσουν «οι άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα να φθάνουν με κάθε ασφάλεια και χωρίς καθυστέρηση στην Ευρώπη».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!