Η Κατερίνα Μάρκου για την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη στήριξη της οικογένειας

Για το θέμα της εξωσωματικής και την ανάγκη υποστήριξης των οικογενειών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μίλησε η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Σύγχρονες Πολιτικές για την Προστασία της Οικογένειας» που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Λάρισας και η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων της ΝΔ στη Λάρισα την Τρίτη.

Η κ. Μάρκου μίλησε για το υψηλό κόστος της εξωσωματικής και την ελάχιστη συνεισφορά του ΕΟΠΥΥ – κάθε κύκλος μπορεί να στοιχίσει από 3 ως 5 χιλιάδες ευρώ ενώ το επίδομα του ΕΟΠΥΥ είναι μόλις 352 ευρώ  - αλλά και για το μικρό αριθμό δημόσιων μονάδων, με αποτέλεσμα να αποκλείονται πολλές γυναίκες, ιδίως στην περιφέρεια και τα νησιά.

Έκανε μία σειρά από προτάσεις προς την κατεύθυνση της στήριξης των ζευγαριών που κάνουν προσπάθεια εξωσωματικής όπως:
-           Αύξηση των δημόσιων μονάδων εξωσωματικής και πιστοποίησή τους,
-           Μεγαλύτερη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στη δαπάνη σε ιδιωτικό κέντρο αλλά και κάλυψη των διάφορων εξετάσεων, όπως οι προεμφυτευτικές γενετικές εξετάσεις, όχι μόνο από δημόσια αλλά και από ιδιωτικά εργαστήρια,
-           Κάλυψη δαπάνης των φαρμάκων και από ιδιωτικά φαρμακεία, όχι μόνο από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όπου η ταλαιπωρία και η αναμονή είναι τεράστια,
-           Καθιέρωση αδειών από την εργασία για τη διαδικασία της εξωσωματικής που είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ψυχοφθόρα για τη γυναίκα.

Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε και σε κάποιες από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού και την αντιμετώπιση της «οικονομικής» υπογονιμότητας, όπως η υπαγωγή των βρεφικών ειδών πρώτης ανάγκης και ειδών γυναικείας υγιεινής στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Επίσης, μίλησε και για πρακτικά μέτρα υποστήριξης των εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, όπως είναι η διασφάλιση ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού, με την καθιέρωση ειδικού κουπονιού, η επέκταση ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών με ποιοτικό πρόγραμμα και κατάλληλες υποδομές, η «Νταντά της γειτονιάς», μια καινοτόμα πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες κ.α..

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη αυξημένης στήριξης των οικογενειών που έχουν κάποιο παιδί με αναπηρία, αλλά και στη δημιουργία υποδομών φροντίδας για τους ηλικιωμένους και την προώθηση της ενεργού γήρανσης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!