Ορίστηκε η ημερομηνία ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ


Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στη Συμμαχία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, άνοιξε τα χαρτιά του ανακοινώνοντας πως το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί στις 6 Φεβρουαρίου.
«Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία: οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ στον λογαριασμό του στο twitter.
On 6 February we will write history: #NATO Allies will sign the accession protocol with the future Republic of North Macedonia together with FM @Dimitrov_Nikola. pic.twitter.com/vyJVHJm9D5
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) 2 Φεβρουαρίου 2019
«Θα γράψουμε ιστορία για ένα σταθερό και επιτυχημένο μέλλον, προωθώντας τη σταθερότητα και τις κοινές αξίες στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά. Περιμέναμε για μια γενιά. Αλλά, όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο μεγαλύτερες οι προκλήσεις τόσο πιο εντυπωσιακή η επιτυχία», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Στο μεταξύ, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο με το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στην Ατλαντική Συμμαχία και θα ακολουθήσει η ψήφισή του.
Ακολούθως θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει αναλυτικά τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν:
Αφού εγκριθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής, η γραμματεία του ΝΑΤΟ θα το στείλει στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι το πρώτο που θα κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας.
Αμέσως μετά την –αναμενόμενη– ψήφιση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από την ελληνική Βουλή, η Αθήνα θα ενημερώσει τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τότε και μόνον τότε θα γίνει το τελευταίο τυπικό βήμα για την αλλαγή του ονόματος.
Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!