Καθυστέρηση στην αποζημίωση του γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού από τον ΕΟΠΥΥ – Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου στη Βουλή


Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ του γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο μαστού κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μάρκου.
Πρόκειται για διαγνωστικές εξετάσεις ογκολογικών βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA 1 και 2, οι οποίες είναι απαραίτητες είτε για να καθοριστούν οι ενδεικνυόμενες θεραπευτικές μέθοδοι σε ήδη ασθενείς, είτε για να διαπιστωθεί τυχόν αυξημένος κίνδυνος λόγω γονιδιακής προδιάθεσης άρα και η ανάγκη τακτικότερου προληπτικού ελέγχου. 
Η σχετική υπουργική απόφαση για την κοστολόγηση των εξετάσεων υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο, ήδη με μεγάλη καθυστέρηση αφού η σχετική εισήγηση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ υπήρχε από το Νοέμβριο του 2017 αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση της εξέτασης. Το κόστος είναι στα 700 – 800 ευρώ και παραμένει απαγορευτικό για μεγάλο αριθμό γυναικών.
Η βουλευτής αναφέρεται και στην εξέταση Oncotype, που είχε κοστολογηθεί στο ίδιο ΦΕΚ, για την οποία όμως εκδόθηκε τελικά η απόφαση για τη διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ στις 21/12/18, πάλι με καθυστέρηση μηνών, χωρίς όμως οδηγίες για το μεταβατικό διάστημα μεταξύ της προηγούμενης απόφασης και της νέας.
«Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου στις γυναίκες, παρόλο που το ποσοστό ίασης, εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως, αγγίζει το 95%. Για πολλές γυναίκες, η πρόσβαση στις εξετάσεις αυτές είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου και είναι αδιανόητο να τις στερούνται λόγω γραφειοκρατίας» τονίζει η βουλευτής.
Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για την αποζημίωση των διαγνωστικών γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού και αν θα προχωρήσει άμεσα η εκδοσή της, αν θα δοθούν οδηγίες σχετικά με την κάλυψη της εξέτασης Oncotype από τον ΕΟΠΥΥ για το διάστημα που μεσολάβησε καθώς και αν οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα είναι διαθέσιμες και σε ανασφάλιστες γυναίκες και με ποιόν τρόπο.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!