Ψήφισμα συλλόγων γονέων δήμου Νεάπολης Συκεών για έλλειψη εργαζομένων καθαριότητας στα σχολεία



Ψ      Η       Φ      Ι        Σ       Μ      Α
 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ

Την Τρίτη 22 Γενάρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων, κυρίως συλλόγων γονέων, και γονέων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με θέμα τις πολύ σοβαρές ελλείψεις σε καθαριστές/ριες στα δημόσια σχολεία. Το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών.
            Προϋπόθεση για να αναπτυχθούν οι  κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες των μαθητών είναι η συστηματική παρουσία των παιδιών στο σχολείο. Όσο περισσότερο λείπουν από τις σχολικές αίθουσες τόσο περισσότερα κενά δημιουργούνται, όχι μόνο στην κατανόηση των μαθημάτων αλλά και στη σχέση τους με τις δραστηριότητες της σχολικής κοινότητας. Ο βασικότερος λόγος απουσίας των μαθητών από τις τάξεις είναι τα κρυολογήματα και οι διάφορες εποχικές ιώσεις.
- Σε έκθεση της UNICEF αναγνωρίζεται πως το περιβάλλον του σχολείου και η καθαριότητα του σχολικού κτιρίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία των παιδιών.
 - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ένα υγιεινό και καθαρό σχολικό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει άμεσα την υγεία των παιδιών και την αποτελεσματική μάθηση, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην ανάπτυξη υγιών ενηλίκων, ως καταρτισμένων και παραγωγικών μελών της κοινωνίας.

            Το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ήταν πάντα ελλιπές, ενώ σήμερα μεγάλο μέρος του έχει συνταξιοδοτηθεί χωρίς να έχει αναπληρωθεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα σχολεία μας λειτουργούν χωρίς καθαριστές/ριες. Τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων προσπαθούν να δώσουν λύσεις με ημίμετρα μέσα από 8μηνες συμβάσεις ή συμβάσεις έργου που συνήθως ξεκινούν στα μέσα της χρονιάς ή είναι εντελώς ανεπαρκείς, αφού ένας εργαζόμενος δεν επαρκεί για τα μεγάλα συγκροτήματα. Το σχολείο όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει με 8μηνα και η υγιεινή των μαθητών δεν μπορεί να περιμένει πότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, πότε θα έρθει το νέο προσωπικό και εάν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός μετά τη λήξη των συμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση οι σχολικές μονάδες μένουν για μήνες ακαθάριστες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. 
Είναι κοινή υπόθεση γονιών-εκπαιδευτικών-καθαριστών η διεκδίκηση προσλήψεων καθαριστών στα δημόσια σχολεία, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει σε σωστή βάση καμία σχολική μονάδα. 
Οι Σύλλογοι Γονέων του δήμου μας αρνούμαστε να γίνουμε εργολάβοι, όπως προτείνουν σαν λύση, υπερασπιζόμενοι έτσι την μαύρη ανασφάλιστη εργασία άλλων εργαζομένων. Οι σύλλογοι γονέων δεν έχουν το ρόλο του εργοδότη μέσα στα σχολεία!

·        Καλούμε τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεση λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα των σχολείων μας.

·        Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

·        Απαιτούμε να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τις σχολικές επιτροπές των δήμων, αναφορικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των καθαριστών/ριών και τα αναγκαία καθαριστικά υλικά (ποσοτικά και ποιοτικά) στα σχολεία.


Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους καθαριστές/ριες και τους τοπικούς φορείς σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Φλεβάρη στις 2μμ μπροστά στο Δημαρχείο της Νεάπολης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!