Συναντήσεις του Δημάρχου Δέλτα Ευθ. Φωτόπουλου στην Τουρκία για την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων



Συναντήσεις με τους Δημάρχους των Δήμων Akdeniz και Erdemli στην περιοχή της Μερσίνας στην Τουρκία είχε την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Δέλτα στο έργο «Δημόσιος Αστικός Πράσινος Χώρος ως Πυρήνας Κοινωνίας και Καινοτομίας» (Public Urban Greek Spaces as the Core for Social Innovation and Civil Society), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «EuropeAid» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο έχει στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα κοινωνικών χρήσεων του αστικού περιβάλλοντος.
Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Δήμο Akdeniz, με τη συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου της Μερσίνας, παρουσία του Δημάρχου Πάργας Αντώνη Νάστα, ο Δήμαρχος Μουιτίν Παμούκ καλωσόρισε τον κ. Φωτόπουλο με θερμά λόγια φιλίας τονίζοντας ότι αποβλέπει στη συνεργασία με το Δήμο Δέλτα και σε άλλα προγράμματα.
Ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος από την πλευρά του ευχαρίστησε για φιλοξενία τον Δήμαρχο αλλά και τους καθηγητές του πανεπιστημίου της Μερσίνας Μεσούτ Κουζμάν και Εσμά Καντιζαντέ για τη συνεργασία. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα παραδείγματα αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών, στην αυλή του παλαιού εμβληματικού σχολείου, με έντονο συναισθηματικό φορτίο για τους κατοίκους της περιοχής, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται δίπλα στο ποτάμι στην περιοχή της Κοινότητας Ανατολικού, στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της Νέας Μαγνησίας στο μεγάλο πάρκο, τη χρήση των αυλών των σχολείων για πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως π.χ. στη Γιορτή Ρυζιού στα Νέα Μάλγαρα κ.ά. Επίσης, ως παραδείγματα συνδιαμόρφωσης αποφάσεων της διοίκησης στις οποίες συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά η κοινωνία, ανέφερε ενδεικτικά τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου, τον εορτασμό των Ελευθερίων στη Χαλάστρα το 2018 με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία της Κοινότητας αλλά και στην κοινή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια της Διοίκησης μαζί με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου να σταματήσει η επιβλαβής και επικίνδυνη καύση των γεωργικών υπολειμμάτων, προσπάθεια που είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Θερμή ήταν και η υποδοχή που επιφύλαξε ο Δήμαρχος του Δήμου Erdemli, Μεκερίμ Τολού, ο οποίος είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο Πάργας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για την τουριστική ανάπτυξη. Με τον κ. Τολού ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος συζήτησε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, κοινωνικής αξιοποίησης χώρων πρασίνου κ.ά. Ο Δήμαρχος Δέλτα αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του Δήμου Δέλτα: στην ιστορία, στα ποτάμια και στο Εθνικό Πάρκο, στην ορυζοπαραγωγή και στην αγροτική παραγωγή εν γένει, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία, στη ΒΙΠΕ και στο ΤΕΙ, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Σήμερα είμαστε εδώ, σε μια περιοχή με την οποία έχουμε πολλά κοινά: το Λιμάνι, την αγροτική παραγωγή, την τουριστική προοπτική. Στοιχεία κοινά, στοιχεία που μας ενώνουν, στοιχεία όπου μπορούμε να αναζητήσουμε και να βρούμε κοινές εμπειρίες και να συνδιαμορφώσουμε κοινές πρακτικές στο μέλλον. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που μας φέρνει σήμερα εδώ. Στόχος είναι να εντοπίσουμε τις κοινές εμπειρίες, τους προβληματισμούς αλλά και τις προοπτικές, για να συνδιαμορφώσουμε καλές πρακτικές χρήσης των δημόσιων χώρων» είπε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του.
Στις συναντήσεις, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα υλοποίησης του προγράμματος που περιλαμβάνουν μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης και ορθών πρακτικών για την αξιοποίηση των δημόσιων αστικών περιοχών, ανταλλαγή επισκέψεων για τη μελέτη παραδειγμάτων, οργάνωση εργαστηρίου σχετικά με τις πιθανές δράσεις κοινωνικής καινοτομίας μέσω των Δημόσιων Αστικών Χώρων και των Πράσινων Χώρων κ.ά.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!