“Ο ΤΙΤΑΝ και τα 10 αιτήματα της Ευκαρπίας - Επιτέλους πράξη ο διαχρονικός αγώνας για την ανάπλαση των λατομείων του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία ” άρθρο του Σπάσου Μιχάλη

Ο ΤΙΤΑΝ και τα 10 αιτήματα της Ευκαρπίας - Επιτέλους πράξη ο διαχρονικός αγώνας για την ανάπλαση των λατομείων του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία

άρθρο του Σπάσου Μιχάλη*

Η ανάπλαση των πρώην λατομείων (νταμαριών) του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και την επαναφορά της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής, έπειτα από 50 χρόνια συνεχής εξόρυξης ασβεστόλιθου από τους λόφους της, όπου άφησε πίσω της ισοπεδωμένα και εγκαταλελειμμένα σεληνιακά τοπία.
Η ανάπλαση των πρώην λατομείων από την εταιρεία, ήταν μια διαχρονική και πάγια απαίτηση των κατοίκων της περιοχής, που επιτέλους παίρνει ¨σάρκα και οστά¨ και φυσικά είναι μια δικαίωση του αγώνα τους. Βέβαια υπάρχει και η νομική διάσταση, που θέλει την εταιρεία ΤΙΤΑΝ υποχρεωμένη περιβαλλοντικά να κάνει την ανάπλαση στους λόφους της περιοχής, έπειτα από 50 σχεδόν χρόνια εκμετάλλευσής τους. Όμως χωρίς πίεση και αγώνα, δεν γίνεται σχεδόν τίποτα αυτονόητο.
Το πρόσφατο δελτίο τύπου του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας που καλούσε τον κόσμο για δεντροφύτευση στα πρώην λατομεία, στα πλαίσια της ανάπλασης των νταμαριών, άφησε την εντύπωση ότι η εταιρεία απέφυγε να αναφερθεί ότι ήταν διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Χαιρετίζουμε προφανώς την προσπάθεια της εταιρείας για την ανάπλαση των πρώην λατομείων, ΑΛΛΑ να θυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι ήταν νομική της υποχρέωση, που χωρίς την δραστική πίεση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας και μια ομάδας πολιτών, θα ήταν σήμερα λόγια του αέρα. Ωραία είναι προφανώς η εικόνα που θέλει να βγάλει η εταιρεία προς τα ΜΜΕ και τον κόσμο που αγνοεί το παρελθόν, αλλά πίσω υπάρχει και μία ιστορία.
Αυτό μας φέρνει στο νου μια σειρά από σκέψεις και γεγονότα που πρέπει επιτέλους να ειπωθούν. Δεν είναι μόνο η ανάπλαση! Είναι το ένα κομμάτι από τα 10 του παζλ!
Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια από εκείνη την πρώτη συνάντηση που έκανε με την τότε διοίκηση και τους προϊσταμένους τμημάτων του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, αντιπροσωπεία μελών του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας, μαζί με τον τότε δήμαρχο του δήμου Ευκαρπίας και τους αντιδημάρχους του (πριν ενσωματωθεί με το δήμο Παύλου Μελά το 2010).

Η αντιπροσωπεία αφού θύμισε στην εταιρεία ΤΙΤΑΝ, ότι απέδιδε ελάχιστα στην περιοχή (δημοτικά τέλη και αντισταθμιστικά για αυτά που ήταν υποχρεωμένη), έθεσε στη διοίκηση της, μια σειρά από 10 προβλήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί ως όφειλε η εταιρεία ηθικά, νομικά και περιβαλλοντικά προς την Ευκαρπία, τα οποία ήταν διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων και όχι μόνο της περιοχής και έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης.  Αυτά ήταν α) η μη ανάπλαση των πρώην λατομείων (νταμαριών), β) η ηχορύπανση από τους μύλους τσιμέντου και τα υπόλοιπα μηχανήματα, γ) η διαχεόμενη σκόνη τσιμέντου και οι συχνές διαρροές , δ) η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όσων αφορά τα αναχώματα που έπρεπε να κατασκευαστούν, αλλά και η εναπόθεση υπαίθριων στοιβών πρώτης ύλης πέρα από το επιτρεπτό όριο, ε) η υπαίθρια εναπόθεση πετ κωκ (καύσιμο υλικό – κάρβουνο), αλλά και η καύση του, στ) η μη διαβροχή των οχημάτων που κάνουν είσοδο και έξοδο από το εργοστάσιο για τον περιορισμό της μεταφοράς σκόνης, ζ) η μη ασφαλτόστρωση των εσωτερικών δρόμων του εργοστασίου, η) η προβληματική  χρήση και συντήρηση φίλτρων και σακόφιλτρων,  θ) οι προβληματικές μετρήσεις των αέριων ρύπων από τις δράσεις του εργοστασίου και ι) η αποτροπή της προοπτικής καύσης απορριμμάτων, RDF, SRF και εναλλακτικών καυσίμων και η αποδοχή του φυσικού αερίου ως βασική πηγή καυσίμου.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω μετά από συνεχή πίεση και αγώνα, αντιμετωπίστηκαν με σοβαρότητα και υπήρξε αποτελεσματικότητα σε μεγάλο βαθμό.
Στην ηχορύπανση αν και έγιναν αρκετές ενέργειες, προβλήματα αν και μικρότερα, συνεχίζουν να υφίστανται λόγω της θέσης του εργοστασίου και των ανέμων  ως προς την περιοχή.  
Αυτά που αργούσαν να δρομολογηθούν, γιατί είχαν και έχουν το ανάλογο ¨κόστος¨, ήταν δύο εκ των πιο σημαντικών αιτημάτων μας.
 Το ένα είναι η καύση απορριμμάτων, που δυστυχώς παρά τις έντονες αντιδράσεις του δήμου, των συλλόγων, των δημοτών, αλλά και μετά από δικαστήρια, κατάφερε ο ΤΙΤΑΝ τελικά να πάρει την άδεια στις αρχές του 2014 και εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει προς το παρόν να καίει υπολείμματα ανακύκλωσης (πλαστικά κλπ.). Σε αυτό πρέπει να μπει ένα STOP και να μην υπάρξει συνέχεια στις όποιες ορέξεις για καύση περισσότερων ρεμάτων και ειδών απορριμμάτων. Να μην ξεχνάμε ούτε εμείς, ούτε ο ΤΙΤΑΝ ότι βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, με ότι συνεπάγεται αυτό. Τα φουράνια και οι διοξίνες (που δεν  μετρώνται έτσι απλά) δεν έχουν θέση στη ζωή των παιδιών μας. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη. Απόλυτη χρήση του φυσικού αερίου ως βασική πηγή καυσίμου στη θέση του πετ- κωκ και των απορριμμάτων.

Το άλλο σημαντικό θέμα, η επίλυση της ανάπλασης των πρώην λατομείων, έπειτα από διαχρονικό αίτημα και αγώνα των κατοίκων, άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα, όταν ο ΤΙΤΑΝ πήρε τη σχετική περιβαλλοντική άδεια, αρχές του 2014, σχεδόν ταυτόχρονα (μία μέρα μετά) με την άδεια που πήρε για καύση απορριμμάτων!
Οι προσδοκίες ευτυχώς, παρά τις όποιες αμφιβολίες, άρχισαν να υλοποιούνται, όταν ξεκινήσαμε να βλέπουμε εδώ και 2 χρόνια να καταφθάνουν καθημερινά φορτηγά με χώμα από τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ . Έχουν ήδη εναποτεθεί 175.640 κυβικά μέτρα υλικών επιχωμάτωσης και στόχος είναι να δεντροφυτευτούν περισσότερα από 7.000 δένδρα, θάμνοι και αρωματικά φυτά.

 Οι τεράστιες ¨τρύπες¨ από τη μεριά της Ευκαρπίας, άρχισαν να εξαφανίζονται και σιγά σιγά παρατηρούσαμε, να γίνεται ανύψωση του εδάφους σχεδόν στο ύψος του περιφερειακού δρόμου. Περιμέναμε με αγωνία την ημέρα που θα οριζόταν, ότι θα ξεκινούσε και επίσημα η 2η φάση της ανάπλασης με κάποια συμβολική δεντροφύτευση.
Αυτή η μέρα ήρθε επιτέλους και αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή για τους κατοίκους της περιοχής, για αυτούς που αγαπούν το περιβάλλον, αλλά και εκείνης της ¨ γραφικής - ρομαντικής¨ ομάδας που ζήτησε πριν 10 χρόνια, να γίνουν πράξη τα 10 αιτήματα και οι διαχρονικοί αγώνες των Ευκαρπιωτών.
Είναι και ένα μήνυμα στα παιδιά μας και στους συνανθρώπους μας, ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ζητάμε, να  προσπαθούμε και να τα επιτυγχάνουμε! Υπάρχει και η αισιόδοξη μεριά της ζωής. Και όχι ζητώντας ψίχουλα για τον περίγυρό μας, αλλά τα αυτονόητα για όλη την τοπική κοινωνία.

Το γεγονός είναι ότι την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 11 το πρωί στα πρώην λατομεία του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, έγινε μια συμβολική πρώτη δεντροφύτευση για να μπει στη 2η της φάση η ανάπλαση. Το χρωστούσαμε στους εαυτούς μας να είμαστε εκεί, να δώσουμε το παρών στην υλοποίηση μιας διαχρονικής μας απαίτησης. Και ήμασταν εκεί.  Γιατί όλο αυτό έστω και αν έγινε προσπάθεια να αποκρυφτεί, αποτελεί μια μεγάλη νίκη των αγώνων των πολιτών, που πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν και τα υπόλοιπα και πιο δύσκολα κομμάτια του παζλ που αναφέρθηκαν παραπάνω!


* Ο  Σπάσος Μιχάλης είναι εκπαιδευτικός με ειδικότητα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Ασχολείται με τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής για πάνω από 10 χρόνια από διάφορα πόστα και συλλόγους.




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!