Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Συνεννόηση στα ΒαλκάνιαΤο Σωματείο απόκτησε νομική υπόσταση αρχίζει η λειτουργία του


ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ για την  ΕΙΡΗΝΗ, τη  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΙ την  ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σωματείο απόκτησε νομική υπόσταση αρχίζει η λειτουργία του

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, το Σωματείο “ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ για την  ΕΙΡΗΝΗ, τη  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ την  ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ” απόκτησε νομική υπόσταση .
Οι  σκοποί του Σωματείου είναι η συμβολή :
α. Στη διάδοση και εμπέδωση των αρχών του «κράτους δικαίου» σε όλο το Βαλκανικό χώρο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, Κύπρος, Αλβανία και Τουρκία)
Β. Στην  ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των Βαλκανικών κρατών μέσα από κλίμα συνεννόησης
Γ. Στην ενημέρωση των πολιτών για την παραβίαση των αρχών που συγκροτούν το «κράτος δικαίου» σε όλα τα Βαλκάνια.
Δ.  Στη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις.
Ε.  Στη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε «δίκαιη δίκη» ως  μιας θεμελιώδους   σημαντικής εγγύησης για κάθε δημοκρατική κοινωνία.
Στ.  Στη στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα
Ζ. Στη  διασφάλιση εγγυήσεων για  την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών) για όλους τους πολίτες των Βαλκανικών κρατών χωρίς διακρίσεις.
Η. Στην ανάπτυξη, καλλιέργεια και διεύρυνση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των λαών των Βαλκανικών χωρών και ειδικότερα των νομικών κοινοτήτων στη  βάση των αρχών της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού.
Πρόκειται για το μοναδικό σωματείο νομικών  με αυτούς τους σκοπούς και αποτελεί συνέχεια της πολυάριθμης ομάδας νομικών που άρχισε να δραστηριοποιείται με τους ίδιους σκοπούς από τον Ιούλιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη με  την ίδια επωνυμία ,  με αρχικό αντικείμενο ενασχόλησης την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις Στρ. Φυλακές της Αδριανούπολης και στη συνέχεια την διοργάνωση τριεθνούς ημερίδας νομικού περιεχομένου στην Ορεστιάδα που μετατίθεται για το διάστημα μετά τις δημοτικές, περιφερειακές και Ευρωεκλογές.
Το Σωματείο δεν δρα ανταγωνιστικά προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά ενεργεί παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς. Γι΄αυτό θα συνεργάζεται  με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους και την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, όπως  και διεθνείς δικηγορικές ενώσεις και οργανώσεις όπως την CCBE, την IBA, την  UIA κλπ.
Ως μέσα για την επίτευξη των στόχων του επιλέχθηκαν η  ειλικρινής ,  αμοιβαία και τακτική συνεργασία των δικηγόρων και γενικότερα όλων των νομικών των Βαλκανικών κρατών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τη διοργάνωση συναντήσεων, ημερίδων  και επισκέψεων στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων για τη συγκριτική εξέταση του  επιπέδου ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης
Μέλη του δεν θα είναι μόνο δικηγόροι , αλλά και ασκούμενοι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και συνταξιούχοι των πιο πάνω κλάδων , ενώ ως επίτιμα μέλη γίνονται δεκτά Έλληνες δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί “εν ενεργεία” ή  συνταξιούχοι καθώς και νομικοί από τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες που δεν έχουν δικαίωμα να εγγραφούν ως τακτικά μέλη.
Εκτός από νομικούς της Θεσσαλονίκης είναι και συνδικαλιστές δικηγόροι από Βέροια, Δράμα, Καβάλα και Κομοτηνή και δύο γυναίκες δικηγόροι  υπήκοοι Βουλγαρίας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν τα όργανα για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου
                                                            Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2019
                                                            Από το Γραφείο Τύπου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!