Πολιτεία με Όραμα: Χωρίς το οξυγόνο νομιμότητας και σοβαρότητας οι προτάσεις της α.ν.α.σ.α.;

Ανάπτυξη με προοπτική υπόσχεται υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού α.ν.α.σ.α.  σε προεκλογικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Με σειρά σχολίων θα δείξουμε ότι οι προτάσεις του, ούτε ανάπτυξη ούτε προοπτική προσφέρουν  στο Ωραιόκαστρο και στους πολίτες του , καθώς στερούνται σοβαρότητας.
Στο πρώτο σχόλιο μας θα επικεντρωθούμε στην πρότασή του για Ίδρυση «κέντρου γυναικών για την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης και την στήριξη της επιχειρηματικότητας» , όπως η Ίδρυση Γυναικείων Συνεταιρισμών.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση από μόνη της φαντάζει ωραία.
Είναι όμως εφικτή; Είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου; Είναι συμφέρουσα; Είναι αποτελεσματική; Δεν υπάρχει κάτι πιο εύστοχο να κάνουμε για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα των γυναικών  στο Δήμο μας;
Η πρόταση δεν είναι εφικτή! Κύρια διότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου η ίδρυση κέντρου γυναικών για την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης και την στήριξη της επιχειρηματικότητας . Και τέλος δεν είναι και συμφέρουσα. Και ως εκ τούτου μη αποτελεσματική.
Δεν είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου (άρθρο 75 του ν.3463/2006 «Δημοτικός Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» ως ισχύει) να συστήνει γραφεία γυναικείας επιχειρηματικότητας; Αν διάβαζε πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα το μάθαινε . Και ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου δεν μπορεί αυτός να το υλοποιήσει.
Αλλά ακόμη και αν ήταν στις αρμοδιότητες του Δήμου να σημειώσουμε ότι ο Δήμος δεν έχει στα χέρια του τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να την υλοποιήσει γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να δημιουργεί νέα νομικά πρόσωπα.
Γιατί τι  νομική μορφή θα έχει λογικά  το Κέντρο Γυναικών; Αστική μη κερδοσκοπική; Δημοτική Επιχείρηση; Δεν γνωρίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος  της α.ν.α.σ.α. ότι απαγορεύεται οι Δήμοι από το 2010  να ιδρύουν νέα νομικά πρόσωπα; Μόνο αν ειδική διάταξη του νόμου το επιτρέψει μπορούν να ιδρύουν  και έως σήμερα τέτοια ειδική διάταξη δεν υπάρχει. Κακές υπηρεσίες προσφέρει στο ξεκίνημα της προεκλογικής μάχης. Είναι άσχημο να υπόσχεσαι κάτι το οποίο δεν μπορείς να υλοποιήσεις γιατί τότε ακόμη και αν οι προθέσεις σου είναι αγαθές οι πολίτες εισπράττουν διάψευση.
Ενημερωτικά οι Δήμοι στη χώρα μας στους οποίους λειτουργούν αντίστοιχα  κέντρα , όπως το Κέντρο Εργάνη (www.ergani.gr)  του παλαιού Δήμου Συκεών,  τα δημιούργησαν πριν το 2006.
Μα δεν μπορεί να είναι υπηρεσία του Δήμου ; Όχι γιατί δεν προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του. Να το  ονομάσουμε γραφείο υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας; Για χάρη της συζήτησης  ας δεχτούμε πως ξεπερνούσαμε τους σκοπέλους της νομοθεσίας και της νομιμότητας.
Πως θα το στελεχώσει το γραφείο; Δεν γνωρίζει ότι το προσωπικό του Δήμου δεν προλαβαίνει να διαχειριστεί αυτά που έχει; Επιπρόσθετα δεν έχει και την κατάλληλη τεχνογνωσία -γνώσεις φορολογίας επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, εξαγωγών οι οποίες απαιτούνται; Θα προσλάβουμε νέο προσωπικό; Μα δεν μπορούμε. Μα και αν μπορούσαμε ποιο είναι το κόστος λειτουργίας ενός τέτοιου γραφείου; Μήπως θα το αναθέσουμε σε εξωτερικό συνεργάτη; Πως; με απευθείας ανάθεση .
Αλλά ας σοβαρευτούμε.
Το θέμα της υποστήριξης και της διευκόλυνσης  της γυναικείας επιχειρηματικότητας , μέγα θέμα ισότιμης πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας , αφορά φορείς όπως ενδεικτικά τα Επιμελητήρια της χώρας, το Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (kethi.gr), το KΕΠΑ (kepa-anem.gr), ή πιο εξειδικευμένα το Εθνικό Κέντρο Ερευνών  www.ekt.gr/el/news/21349.
Με αυτούς τους φορείς ο Δήμος Ωραιοκάστρου βρίσκεται  στην κατάστρωση μνημονίων συνεργασίας (με ενημερωτικές εκδηλώσεις , συνεργασία συμμετοχής σε ευρωπαϊκά  προγράμματα). Επιπρόσθετα η πρότασή μας στα Open Mall (πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020) περιέχει και τη λειτουργία υποστήριξης των γυναικείων επιχειρήσεων. Υπηρεσία όμως που θα προσφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου (www.esoraiokastro.gr)
Σε αυτόν τόπο χρειάζεται ο καθένας να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δουλειά όμως που πριν απ΄όλα πρέπει να την ξέρει. Δουλειά την οποία ο νόμος μας επιτρέπει να την κάνουμε .
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!