Ελ. Χατζηγεωργίου: τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν επιστημονικό πεδίο αναστοχασμού, αλλά και υπόβαθρο μιας αναπτυξιακής πορείας στη βάση της τουριστικής αξιοποίησης


Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2019

Δελτίο Τύπου
Ελ. Χατζηγεωργίου: τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν επιστημονικό πεδίο αναστοχασμού, αλλά και υπόβαθρο μιας αναπτυξιακής πορείας στη βάση της τουριστικής αξιοποίησης

Στην ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας για "την ανάδειξη και προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και την ένταξή της σε μια αναπτυξιακή τροχιά", αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στο χαιρετισμό της σήμερα το πρωί, στη 32η "Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη", που πραγματοποιείται, μέχρι και αύριο, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.     
Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το συνέδριο "Για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη" είναι "μια συνάντηση θεσμός που μετρά πάνω από 30 χρόνια σταθερής και αδιάλειπτης παρουσίας στα επιστημονικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας". Όπως σημείωσε "από την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, μέχρι τη Φλώρινα και το Αμύνταιο ένα ευρύ φάσμα αρχαιολογικών τεκμηρίων, ανασκαφικών ερευνών, επιστημονικών εργασιών και μελετών αναδεικνύει τον τεράστιο πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και διαφυλάσσει την ακεραιότητα και τη συνέχεια του ιστορικού παρελθόντος της Μακεδονίας και της Θράκης".
Αναφερόμενη στο έργο των αρχαιολόγων υπογράμμισε ότι λειτουργούν "ως θεματοφύλακες της ταυτότητας και της καταγωγής μας και ως συνεχιστές μιας από τις πλουσιότερες ιστορικά και πολιτισμικά χώρες του κόσμου" και επισήμανε ότι "τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν όχι μόνο επιστημονικό πεδίο αναστοχασμού, αλλά και το απαραίτητο υπόβαθρο μιας αναπτυξιακής πορείας στη βάση της τουριστικής αξιοποίησης, φέρνοντας στο προσκήνιο απομονωμένες μέχρι σήμερα περιοχές και ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες".
Μιλώντας δε για τη "σύνδεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων με τις αρχαιολογικές εργασίες, όπως η διάνοιξη του Διαδριατικού Αγωγού (TransAdriaticPipeline - TAP) και οι εργασίες σε κεντρικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης" ανέφερε πως έρχονται "στο φως μια μεγάλη ποικιλία άγνωστων μέχρι σήμερα θέσεων και ευρημάτων, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη διασύνδεση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς με την οικονομική ανάπτυξη".
Απευθυνόμενη στους αρχαιολόγους σημείωσε ότι "το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και εγώ προσωπικά, στεκόμαστε δίπλα σας σε κάθε προσπάθειά σας για την ανάδειξη και προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και την ένταξή της σε μια αναπτυξιακή τροχιά" και τόνισε ότι "προς αυτή την κατεύθυνση, διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μας και προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες".
Τέλος επισήμανε πως πρέπει "να καταφέρουμε από κοινού να μετατρέψουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη σε πρωταγωνιστή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, έχοντας τη σκέψη μας στο ιστορικό μας παρελθόν και τη ματιά μας σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον".

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!