υγκέντρωση στην ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ στην Καλαμαριά- προς την πλευρά της θάλασσας - στη μνήμη των χιλιάδων προσφύγων που «φιλοξενήθηκαν» από τα Απολυμαντήρια Καλαμαριάς από το 1916 μέχρι το 1924. Δευτέρα, 13.5.2019 6μμ

Δευτέρα, 13.5.2019 6μμ Συγκέντρωση στην ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ στην Καλαμαριά- προς την πλευρά της θάλασσας -  στη μνήμη των  χιλιάδων προσφύγων που «φιλοξενήθηκαν» από τα Απολυμαντήρια Καλαμαριάς από το 1916 μέχρι το 1924

Στο πλαίσιο της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»  Βλάση Αγτζίδη και της ομιλίας που θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαϊου 2019 και ώρα 7μμ  στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως 7) την ίδια ημέρα, μία ώρα νωρίτερα, στις 6μμ θα συγκεντρωθούμε σε μία εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους χιλιάδες καθημαγμένους Πόντιους, Μικρασιάτες και Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες (335.000 και περισσότεροι)  πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν από το 1916-1924  στην ακτή , στο σημείο που σήμερα είναι η ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ και ο κινηματογραφός ΑΡΓΩ (προς την πλευρά της θάλασσας)  και “φιλοξενήθηκαν” στα τα «Απολυμαντήρια Καλαμαριάς».
Από αυτούς περίπου 22.000 άφησαν την τελευταία τους πνοή στις εγκαταστάσεις λόγω κακουχιών, στερήσεων και ασθενειών.
Αποτελεί  οφειλόμενη εκδήλωση τιμής προς τους ανθρώπους αυτούς και αίτημα προς την πολιτεία να ανακηρύξει το χώρο «τόπο ιστορικής μνήμης»
Διεκδικούμε «Δικαίωμα στη Μνήμη» για τους πρόσφυγες που  ήρθαν σε αυτή τη γή και «Δικαίωμα στη Ζωή» για τους πρόσφυγες που έρχονται  ακόμα

Η εκδήλωση θα ανοίξει με ένα ποντιακό τραγούδι, που γράφτηκε για αυτές ακριβώς τις καταστάσεις με συνοδεία ποντιακής λύρας («κεμεντζέ»). Παραθέτουμε ορισμένους στίχους του τραγουδιού:

“Και τσολ κι έρημον Καραμπουρούν και τριγύλ-τριγύλ ταφεία
και ν' ανοίξτε και τερέστιατα, όλια Καρσί παιδία.

Και σαράντα μέρες πρόσφυγοι εκεί είχαν καραντίνα
τα λείψανα ασό παπόρ' ση θάλασσαν εσύρναν…”

“Και έρημο και έρημο Καραπουρούν (ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ) και τριγύρω τριγύρω τάφη
και ανοίξτε και δείτε αυτά, όλα τα παιδιά του Καρς.

Και σαράντα μέρες πρόσφυγες εκεί “περιορισμό” είχαν
τα πτώματα απ'το βαπόρ στη θάλασσα πετούσαν…”

Στη συνέχεια θα τηρήσουμε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη όσων άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χώρο αυτό μέσα στις άθλιες συνθήκες της εποχής, θα ανάψουμε κεριά στη μνήμη τους και θα πετάξουμε λουλούδια στη θάλασσα που «κατάπιε» τα σώματα των προσφύγων.


Στη συνέχεια, στις 7μμ ο Βλάσης Αγτζίδης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η επικαιρότητα της προσφυγικής μας εμπειρίας στην Ευρώπη του σήμερα» Θα χαιρετίσουνΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ , υποψήφιος περιφερειάρχης επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΚΟΥΔΗΣ , υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς  επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Αλλιώς».

Μανόλης Λαμτζίδης
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς
Πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ
Υποψήφιος Περιφερειακός Συμβουλος με το συνδυασμό του Χρήστου Γιαννούλη «Κοιτάμε Μπροστά»  
Περιοχή συνημμένων


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!