Ωραιόκαστρο: Η πρόταση μου για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό του δήμου και την αντιμετώπιση των χρονίων προβλημάτων




                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοντεύουν περίπου 30 χρόνια από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με συλλόγους  και εθελοντικές ομάδες, συμμετέχοντας σε μια  προσπάθεια να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο που ζούμε.
Τα τελευταία 13 χρόνια ζω στο Ωραιόκαστρο, σε ένα δήμο  που διακρίνεται για τα πλεονεκτήματά του, αλλά που παρουσιάζει και περιβαλλοντικά ζητήματα.  Η διαχείριση και αξιοποίηση του ορεινού όγκου, μέσα από τον οποίο περνάει η βιωσιμότητα ολόκληρου του δήμου, αφού όλες οι κοινότητες βρίσκονται περιμετρικά αυτού, θα πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για οποιαδήποτε μελλοντική  διοίκηση. Για την παράταξη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ, με την οποία είμαι υποψήφιος, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους στόχους.
Πιστεύω ότι από την πρώτη ημέρα πρέπει να ξεκινήσει ένας σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμένες κινήσεις της νέας διοίκησης, αξιοποιώντας προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και προγράμματα του  υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση να ξεπεραστούν χρονοβόρες διαδικασίες.  Η δημιουργία χώρων αναψυχής, η ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής θα πρέπει να αποτελούν  μέρος του σχεδιασμού.  Αν φυσικά θέλει η μελλοντική διοίκηση του δήμου να αλλάξει το τοπίο, να καταστήσει το Ωραιόκαστρο και τις υπόλοιπες περιοχές τουριστικούς πόλους.

Η προώθηση της ιδέας της ενοποίησης των περιαστικών δασών θα ήταν ένας κορυφαίος σχεδιασμός, ξεκινώντας από τη Θέρμη, το Χορτιάτη, το Πανόραμα, το Κουρί, το Σέιχ Σου, το 424 ΓΣΝΕ, το ΤΙΤΑΝ, το Ωραιόκαστρο και τη Νεοχωρούδα  και ενοποιώντας  τα με στενότερες ή ευρύτερες λωρίδες δάσους. «….Για να επιτευχθεί αυτό, μπορούν να συνεισφέρουν και εθελοντικές ομάδες και να συνδέσουμε αυτόν τον πράσινο κλοιό γύρω από την πόλη με το αστικό πράσινο, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες για τη Θεσσαλονίκη...», τόνιζε πριν χρόνια ο καθηγητής  του Δασολογικού Τμήματος κ. Θεοχάρης Ζάγκας. Η φύτευση μερικών χιλιάδων δέντρων, μπορεί αναμφίβολα να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, με πρώτο και κύριο την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι το περιαστικό δάσος που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 3 χρόνια με 15000 δέντρα από το δήμο Παύλου Μελά, από το ύψος του ΣΜΑ Ευκαρπίας προς το περιβαλλοντικό πάρκο Δερβενίου.

Πέρα όμως από τον ορεινό όγκο, υπάρχουν και μερικά περιβαλλοντικά προβλήματα στο δήμο Ωραιοκάστρου και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης.
1.     Σαν πρώτο θέμα να αναφέρω τις παράνομες χωματερές που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλον το δήμο.
2.     Δεύτερο και πολύ σπουδαίο θέμα είναι η ποιότητα  του νερού κυρίως στη Μυγδονία, αλλά και στην Καλλιθέα.
3.     Το πρόβλημα της αποχέτευσης στην ΔΕ της Καλλιθέας, χρήζει άμεσης παρέμβασης και ολοκλήρωσης.
4.     Οι νέες άδειες  λειτουργίας των λατομείων στο Μεσαίο.
Τα προβλήματα αυτά ως διοίκηση  οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε και να τα επιλύσουμε όλα το συντομότερο.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Κάθε διοίκηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της οφείλει να προχωρήσει στο θέμα αυτό. Η Ορθή διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πλέον στοιχείο βιωσιμότητας για κάθε δήμο. Δεν μπορεί πια η διοίκηση κάθε δήμου να αγνοεί αυτό το θέμα. Είναι αναγκαία η σωστή προετοιμασία, η επένδυση, η εκπαίδευση των πολιτών στην Ορθή Διαχείριση. Θα πρέπει οι δήμοι μέσω της πρόληψης,της μείωσης επανάχρησης,της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης  να κάνουν βήματα μπροστά, ώστε να γλυτώσουν πρόστιμα για την ταφή των απορριμμάτων, αλλά και οι πολίτες να μην πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη. Ουσιαστικά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πακέτο προτάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων με αποδέκτη το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο  της Κυκλικής Οικονομίας, με Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης. Να προχωρήσουμε σε δημόσια διαβούλευση, να δημιουργηθούν Τοπικά Σχέδια Δαχείρισης Αποβλήτων που θα συνταχθούν από προσωπικό του δήμου και ενεργούς πολίτες. 

Θα πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους και στο δήμο μας ένα πιλοτικό πρόγραμμα Ανακύκλωσης, όπως έχει γίνει στον γειτονικό δήμο Παύλου Μελά (ίσως το μοναδικό δήμο που έχει προχωρήσει τα θέματα αυτά τόσο πολύ) και μάλιστα  Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή στις σχολικές μονάδες, όπου οι μαθητές θα ανακυκλώνουν χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο σε διαφορετικού χρώματος κάδους και όλα τα έσοδα θα επιστρέφουν στα σχολεία. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε δεύτερη φάση στα υπόλοιπα δημόσια κτήρια που υπάρχουν στο δήμο και φυσικά ο τελικός αποδέκτης να είναι οι πολίτες στις διάφορες περιοχές και κοινότητες. Ένας τέτοιος στόχος προϋποθέτει τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά project, ώστε πέρα από την οικονομική λύση να υπάρξει και η επαφή με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους, για να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν τα στελέχη του δήμου. Αυτά ισχύουν επίσης και για άλλα υλικά, όπως μπαταρίες, τηγανέλαια, ηλεκτρικές συσκευές, ογκώδη κλπ. Η δημιουργία πράσινων  σημείων, σημείων ανακύκλωσης και η ενημέρωση των πολιτών θεωρώ ότι είναι απαραίτητα στοιχεία. Η αλλαγή σκέψης, νοοτροπίας , φιλοσοφίας επιτυγχάνεται, όταν πλέον θα καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια είναι προϊόντα που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ένα φιλικό περιβάλλον και όχι νέες χωματερές.

Στο σημείο αυτό όμως μεγάλη θα πρέπει να είναι η συμβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.  Είναι το εργαλείο μέσα απο το οποίο μπορεί κάποιος να ευαισθητοποιήσει, να ωθήσει τους μαθητές να ενεργοποιηθούν και να συμμετέχουν σε δράσεις (ήδη στο σχολείο που εργάζομαι τα τελευταία 6 χρόνια κινούμαι πάνω σε αυτόν τον άξονα). Μόνο μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μπορούμε να δημιουργήσουμε τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Τέλος, ζητήματα Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας  αποτελούν δυο ακόμη άξονες που πρέπει να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο στο δήμο μας και μέσα από αυτούς  και τους πολίτες. Θέματα  Αυτοπροστασίας, Α΄ Βοηθειών αλλά και Εθελοντισμού οφείλουμε να τα δουλέψουμε με συλλόγους και μαθητές. Μέσα από την εκπαίδευση  από Εθελοντικές Ομάδες οι πολίτες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν και να αντεπεξέρχονται σε τέτοιες δυσκολίες.  Μαθαίνει ο ίδιος ο πολίτης ότι πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος, διατηρώντας ένα οικογενειακό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

Πιστεύω  ότι όλοι εμείς στην δημοτική παράταξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ» και ο υποψήφιος δήμαρχος Ανέστης Πολυχρονίδης μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα ζητήματα  αυτά.  Προχωρώντας με σχέδιο και γνωρίζοντας τα προβλήματα μπορούμε να φθάσουμε και στην επίλυσή τους.

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ΔΕ Ωραιοκάστρου με την δημοτική παράταξη "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ" και υποψήφιο δήμαρχο Ανέστη Πολυχρονίδη
email: chatzigeor1960@gmail.com
fb: Γιώργος Χατζηγεωργίου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!