Παντελής Τσακίρης: Δημιουργούμε στο Ωραιόκαστρο το μεγαλύτερο ιστορικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας


Ωραιόκαστρο, 13.05.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παντελής Τσακίρης: Δημιουργούμε στο Ωραιόκαστρο
το μεγαλύτερο ιστορικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας 

Η δημιουργία στον Δήμο Ωραιοκάστρου του μεγαλύτερου ιστορικού πάρκου της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί μία από τις κορυφαίες προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά», τις οποίες παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.
«Αποτελεί στερεότυπη διατύπωση ότι ολόκληρη η χώρα μας δεν είναι παρά ένα απέραντο μουσείο. Όπου και αν σκάψεις, βρίσκεις αρχαία. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, βρίσκεις κομμάτια μιας μακραίωνης ιστορίας που διαπερνά εποχές και ιστορικές περιόδους και φτάνει μέχρι και το πολύ πρόσφατο παρελθόν μας. Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Πατάμε πάνω σε έναν θησαυρό ανεκτίμητης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, αλλά το ερώτημα είναι τι ακριβώς κάνουμε για τον διαφυλάξουμε και να τον αναδείξουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης, τονίζοντας: «Η σχέση μας με την ιστορία και το ομολογουμένως ένδοξο παρελθόν μας είναι μια σχέση προβληματική. Επιστρέφουμε σε αυτό κυρίως για να αντλήσουμε παρηγοριά και να αποδράσουμε από ένα ζοφερό παρόν που μας ενοχλεί, αντί να επιστρέψουμε σε αυτό για να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση, ώστε να χτίσουμε το παρόν και το μέλλον μας πάνω σε στέρεες βάσεις. Σε εκείνες δηλαδή τις βάσεις που θα μας κάνουν να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για το ένδοξο χθες, αλλά και για το επιτυχημένο σήμερα και αύριο».
Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά» υπογραμμίζει: «Σε ό,τι μας αφορά στενά θέλω να προτείνω κάτι που θα κάνει πράξη ακριβώς αυτήν την αντίληψη. Μια αντίληψη δηλαδή που τιμά έμπρακτα τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας, του Δήμου Ωραιοκάστρου, βγάζοντάς τον από χρόνια εγκατάλειψη και αξιοποιώντας τον, για να διαμορφώσει ένα ενιαίο πολιτιστικό οικοσύστημα, που θα αποτελεί το δικό μας διακριτό αποτύπωμα, το δικό μας πολιτιστικό brand name. Πρόκειται για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ιστορικού πάρκου στη Βόρεια Ελλάδα».
«Το πάρκο αυτό», όπως εξηγεί ο Παντελής Τσακίρης, θα ενώνει τις έως και τώρα αποκομμένες μεταξύ τους ψηφίδες πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, ενώ ταυτόχρονα θα προσθέτει και ορισμένες νέες».
Συγκεκριμένα, τμήματα του ιστορικού πάρκου θα αποτελούν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

·        Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ώστε ο μακεδονικός τάφος «Μακρίδη Μπέη» να αναφέρεται στο εξής ως μακεδονικός τάφος της Μυγδονίας.

·        Ανάπλαση της πλατείας του Μελισσοχωρίου και ανάδειξη του μνημείου “Αν/χης Κουτηφαρής”.

·        Ανάδειξη του αρχαιολογικού θησαυρού των Οχυρών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, του Μεσαίου, του Πετρωτού και του Μονολόφου.

·        Δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στη Νεοχωρούδα με αναφορές στην παράδοση, στα ήθη και στα έθιμα των κατοίκων όλων των περιοχών του δήμου.

·        Δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου Μυγδονίας, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της Λητής, του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου.

·        Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στον Πεντάλοφο.

·        Ανάπλαση της πλατείας Χ. Χαραβόπουλος στο Ωραιόκαστρο και ανάδειξη της ιστορίας του προσφυγικού ποντιακού ελληνισμού, με τοποθέτηση του μνημείου στην πιο περίοπτη θέση.
·        Ανάδειξη της αρχοντικής έπαυλης των παλαιοχριστιανικών χρόνων στο Παλαιόκαστρο.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης του Δήμου Ωραιοκάστρου θα μπορεί να αποκτά καθαρή εικόνα για την ιστορική και πολιτιστική ιδιοπροσωπία του τόπου μας. Θα ξέρει τι είναι αυτό που κάνει τον Δήμο Ωραιοκάστρου να είναι αυτό που είναι. Ποια είναι η ιδιαίτερη πορεία του μέσα στον ιστορικό χρόνο και ποια είναι η δική του πολιτιστική ταυτότητα. Με έχετε ακούσει πάμπολλες φορές να περιγράφω τον τόπο μας ως τόπο των χαμένων ευκαιριών για όλα όσα η τωρινή δημοτική αρχή δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να πράξει. Ας μην επιτρέψουμε άλλες χαμένες ευκαιρίες. Ας σταματήσουμε την πολιτική της παθητικότητας και της εγκατάλειψης, ξεκινώντας από το πιο κρίσιμο: Την ιστορία και τον πολιτισμό μας», τονίζει ο Παντελής Τσακίρης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!