Ολοκληρώθηκε το προσκύνημα της Κάρας του Αγίου Παρθενίου προστάτου των καρκινοπάθών στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου


Ι. Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                         

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
ΤΗΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΛΑΜΨΑΚΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ  
ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν αυτά που βιώσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο, 18 και 19/5, στην Ενορία μας στα πλαίσια της πανήγυρεως του Σεπτού Αντιγράφου της Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτίσσης των Ιβήρων αλλά και του μεγάλου προσκυνήματος της Τίμιας Κάρας του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου, που υποδεχθήκαμε από την Ι. Μονή Παναγίας Μακρυμάλλη Ευβοίας, το Σάββατο 18 Μαΐου.
Χιλιάδες προσκυνητές πέρασαν από το Ναό μας ζητώντας τη χάρη της Πορταϊτίσσης αλλά και του Αγίου Παρθενίου. Εκατοντάδες αδελφοί μας που μαστίζονται από τον καρκίνο εναπόθεσαν τον πόνο τους αλλά και την ελπίδα τους στην Παναγία μας και στον Υψηλό «προσκεκλημένο» της Ενορία μας, τον Άγιο Παρθένιο, τον θαυματουργό, τον προστάτη των καρκινοπαθών. Γίναμε μάρτυρες του ανείπωτου πόνου των συνανθρώπων μας, παιδιών από την ογκολογική κλινική, νέων ανθρώπων, αγοριών και κοριτσιών, «χτυπημένων» από την αρρώστια, με πεσμένα μαλλιά από τις θεραπείες και πεσμένο ηθικό, που πλησίαζαν τον Άγιο και εκείνος τους παρηγορούσε με διάφορους, μυστικούς τρόπους -όπως μας βεβαίωναν οι ίδιοι οι ασθενείς- φεύγοντας με αναμμένη την ελπίδα λέγοντας «έχει ο Θεός!». Είδαμε μικρά παιδάκια να στέκονται για ώρα πολύ γονατιστά στην κάρα του Αγίου είτε στην εικόνα της Πορταϊτίσσης και να παρακαλούν «για τη μαμά» ή «για τον μπαμπά» «για να γίνουν καλά!» όπως μας έλεγαν. Είδαμε γονείς να κουβαλούν στα χέρια τους παιδιά ή νέους με βαριά παραλυσία και να ζητούν με δάκρυα από τον ιερέα να τους διαβάσει «μια ευχούλα». Είδαμε γέροντες, μεσήλικες, άνδρες και γυναίκες να κάνουν την παράκληση του Αγίου και της Πορταϊτίσσης για τον εαυτό τους ή για αγαπημένα τους πρόσωπα. Βιώσαμε τη ζωντανή παρουσία του Αγίου Παρθενίου, όταν κατά διαστήματα η κάρα του ευωδίαζε έντονα και ήταν σαν να έλεγε σε όλους «είμαι εδώ για εσάς!».
Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες με αυτά που ζήσαμε! Όταν προπέμψαμε τον Άγιο την Δευτέρα 20/5 το μεσημέρι νιώσαμε σαν να αποχωριζόμαστε κάποιον δικό μας! Όλα αυτά τα βιώματα και τα αισθήματα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι «Ζει Κύριος ο Θεός» και ενεργεί την Χάρη Του μέσα από τους φίλους Του, τους Αγίους της πίστης μας, που είναι ζωντανοί εν Αγίω Πνεύματι.
Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα που έδωσε την ευλογία να προσκαλέσουμε τον Άγιο Παρθένιο αλλά και για την παρουσία του ως Οικοδεσπότης στην υποδοχή του ιερού λειψάνου και στον Εσπερινό. Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Μητροπόλεώς μας για την άφιξη και παραμονή του Αγίου στην Ενορία μας, καθώς επίσης και τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας Μακρυμάλλη, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιάκωβο που με χαρά αποδέχτηκε το αίτημά μας. Ευχαριστούμε και τον Διάκονο π. Τιμόθεο που συνόδευσε μέχρι την πόλη μας το ιερό θησαύρισμα της Μονής του.
Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν και κοπίασαν για την άρτια διεξαγωγή της πανηγύρεως και του προσκυνήματος, του νεωκόρους μας, τις κυρίες της ενοριακής διακονίας, τις κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου, τα μέλη του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου, τους Αναγνώστες μας, τους χορούς των ψαλτών μας, τα παιδιά του Ιερού, τους εθελοντές και εθελόντριες που διακόνησαν σε διάφορα πόστα. Επίσης ευχαριστώ όσους προσέφεραν τα εδέσματα του Ενοριακού Ζαχαροπλαστείου, τις χρυσοχέρες νοικοκυρές του Ωραιοκάστρου, τα αρτοζαχαροπλαστεία Μελί Μελί, Αρχονταρίκι, Leone, Φούρνος Οικονομίδη, Πίτες και Πιροσκί «Όπως παλιά», Galaxy, την κάβα Μούσες, τον Γιάννη Συμεωνίδη και το ΆΛΣΟΣ Catering για την φροντίδα του δείπνου της παραμονής. Επίσης ευχαριστούμε την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων για την συμμετοχή της στον Εσπερινό της παραμονής διά τιμητικού αγήματος χορευτών από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.
Εκτός των άλλων, στον Αρχιερατικό Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έδωσε το οφίκιο του Οικονόμου στον συνεφημέριό μας π. Γεώργιο Ματθαιόπουλο , τον οποίο συγχαίρουμε και ευχόμαστε να ζήσει και να χαρεί την ιεροσύνη του εις έτη πολλά. Ακόμη ο Επίσκοπός μας προέβη στην χειροθεσία εις Αναγνώστη ενός εξαίρετου νέου της Ενορίας μας και συνεργάτη μας του κ. Βασιλείου Κυρβασίλη, φοιτητή της Ιατρικής στην ΣΑΣ, ο οποίος προέρχεται από καλή και ευλαβή οικογένεια. Του ευχόμαστε να ευαρεστήσει Θεό και ανθρώπους και να έχει μια καλή, κατά Θεόν, σταδιοδρομία. Τέλος, και μετά από πρόταση της Ενορίας, ο Σεβασμιώτατος βράβευσε με τον Σταυρό του Γέροντος Μητροπολίτου Διονυσίου το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου Ελπίδα-Αυτισμός Ελπίδα, εν τω προσώπω της Προέδρου αυτού κ. Κορίνας Κοντοδήμου, και δι’ αυτής όλους όσοι διετέλεσαν πρόεδροι, μέλη, φίλοι και εθελοντές του εν λόγω Συλλόγου, για την υπέρ εικοσαετή, ουσιαστική προσφορά στους σκοπούς της Μονάδας Ελπίδα.
Τέλος ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό που μας αξίωσε και φέτος, μέσα στην αναστάσιμη περίοδο, να τιμήσουμε την εορτή της Παναγίας Πορταϊτίσσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε και όλα τα τοπικά, έντυπα ή ηλεκτρονικά, μέσα γενικής πληροφόρησης για την δημοσιοποίηση των εκδηλώσεων της πανηγύρεώς μας.
Και του Χρόνου.
Χριστός Ανέστη!
π. Νικόλαος Μοναστηρίδης
Προϊστάμενος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου       



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!